Mitt i Kungsholmen

Janne Schaffer släpper nytt ENEBY

- Kai Martin

Husarrest och yrkesförbu­d tog Janne Schaffer hårt. Men den 75-årige tungvricka­nde gitarristl­egendaren har utnyttjat tillfället till att spela

– för sig själv och med andra.

Nu är han aktuell med sitt album ”Summer night music” – en platta som omfattar stora delar av hans karriär.

Janne Schaffer är inte en musiker som gillar att luta sig tillbaka, men nu säger han utan omsvep:

– Det var nära för ett år sedan. Jag som alltid har jobbat fick lära mig vad husarrest är. Det tog rätt hårt när jag inte fick lov att göra det jag passionera­t ägnat mig åt.

Han betonar att det inte handlade om ekonomi. Han har varit klok i det avseendet.

– Men att bli avställd… ja, det var något av en chock.

Med husarrest och arbetsförb­ud har han ägnat sig åt egen verksamhet.

– Ja, det har blivit mycket tid till att öva. Hjärnan och koordinati­onen, låta fingrarna få jobba. Under året har jag också hållit på med filantropi­sk verksamhet där jag har hjälpt unga musiker. Jag har spelat med en musiker i Australien, det går ju att göra sådant nu för tiden över nätet. Jobbat med ett tyskt band, som lustig nog heter Gröna Lund. De älskar Abba, men gör sina egna låtar. Tre tjejer och en kille.

Så har det blivit det nyss utkomna albumet ”Summer night music”. Hans första album sedan 2013 års ”Musik/ Schaffer Text/åberg”. Musiken som både summerar och hyllar Janne Schaffers karriär och hans många samarbeten med olika musiker, textförfat­tare och låtskrivar­e.

– Albumet släpps ”world wide” och inspelning­arna är en blandning och relativt nytt och lite gammalt. Jag tänker att det är en skiva som ska fungera på sommarmorg­onen, men lika väl till kvällssole­n.

Sommarvärd

Den 16 augusti är det dags för Janne Schaffer att bli sommarvärd i P1.

– Kul. Det är 35 år sedan senast. Efter den gången sa jag till mig själv, att om jag någon gång får lov att göra det igen så ska jag inte göra samma misstag. Jag läste innantill. Nu har jag lärt mig att berätta, jobbar med stolpar och har haft rutinerade Håkan Lagher som producent. I programmet kommer jag ta upp saker som jag inte har pratat om förut, säger han, utan att avslöja något om innehållet.

Lägg till det lite sommarkons­erter och han har plötsligt en riktigt hyfsad sommar.

– Jag skulle ju ha firat mina 50 år som yrkesmusik­er med en konsert på Södra Teatern i höstas. Men den blir av 3 oktober. Den har sålt så bra, så det blir nog fler. Innan dess gästar jag Sandvikens­ymfonikern­a 19 september. Så, ja, lusten att spela finns kvar.

… att bli avställd… ja, det var något av en chock.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SOMMARHYLL­NING. På nya skivan hyllar Janne Schaffer den svenska sommaren.
FOTO: PRIVAT SOMMARHYLL­NING. På nya skivan hyllar Janne Schaffer den svenska sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden