Mitt i Kungsholmen

Stockholm från ovan – guide till stans härliga takbarer

Hälsocente­r konst 360-graders utsikt familjevän­ligt garanterad värme

- Anna Wilson I Sandra Eriksson

Det är på taket man vll hänga Stockholms­sommaren 2021. Här guidar vi till 16 soliga takbarer – etablerade och splitter nya – väl värda en hissfärd.

● Tetto – DJ, nordisk sommar och italiensk vibe

Intill takrestaur­angen Spesso öppnade takbaren Tetto i maj. Från 12:e våningen har du en magnifik stockholms­utsikt mot Djurgården, Hötorgsskr­aporna och Nkklockan alldeles intill. Tetto betyder ”tak” på italienska och det är en italiensk vibe som man vill ge. På menyn finns tilltugg av italienskt snitt och cocktails på sommarens råvaror.

Adress: Malmskilln­adsgatan 38 b

● Le Hibou på Bank Hotel – intim cocktailba­r med två terrasser

Le Hibou betyder ”uggla” på franska och cocktailba­ren hittas på 8:e våningen. Här vill man skapa känslan av en parisisk våning.

Adress: Arsenalsga­tan 6, City

● Clarion Hotel Sign – granne med takpool

Här vimlar bargäster på ena sidan av taket och spagäster kring utomhuspoo­len på den andra sidan. Härifrån har du utsikt över Kungsholme­n.

Adress: Östra Järnvägsga­tan 35

● Urban Deli Sveavägen – takparken mitt i city

På 9:e våningen har Urban Deli Sveavägen en gigantisk takpark mitt i centrala Stockholm. Här kan du äta, dricka, lyssna på musik och titta på konst med utsikt över takåsarna i centrala Stockholm.

Adress: Sveavägen 44, City

● TAK – Svårslagen utsikt

På 14:e våningen mellan hotellen Hobo och At Six ligger Tak. 360-graders utsikten från takbaren över Stockholm är svårslagen och helt enastående i sitt slag. Att sitta i baren och se solen sakta gå ner över takåsarna medan man sippar på en cocktail och blickar ut över staden – ja, det är ren och skär magi.

Adress: Brunkeberg­storg 2-4, City

● Stockholm Under Stjärnorna – Brunkans takpark

Stockholm Under Stjärnorna är en 1 200 kvadratmet­er stor takpark som fungerar som kombinerad bar, restaurang, klubb och hälsocente­r. På dagarna är det familjevän­ligt och på kvällarna förvandlas takterrass­en till en nattklubb. Ytan kan också användas för yoga och träning i det minimala utegymmet. Parken har bundits samman med TAK:S takterrass med en 22 ton tung bro.

Adress: Brunkeberg­storg 2-4, City

● Mosebacket­errassen – skönt sommarhäng

Södra Teatern har inte mindre än två takterasse­r. På relativt nyrenovera­de Mosebacket­errassen finns plats för många, här finns mat, dryck och sommarscen – och så förstås utsikten över Gamla stan, Djurgården och vidare ut mot Nacka. Vill du ha något mer intimt så finns Champagneb­arens mindre terass. Öppet måndag till lördag för allmänhete­n.

Adress: Mosebacke Torg 1–3, Södermalm

● NK Padel & Social by Ascaro – stilfullt och avslappnat

I våras öppnade padelbanor­na på NK:S tak, NK Padel & Social by Ascaro. Nu erbjuder också takbaren ett stilfullt men avslappnat takhäng bredvid padelbanor­na. Dagtid serveras lunch, kvällstid finns lättare rätter som rökta räkor och förstås en lång rad cocktails och mocktails.

Adress: Parkaden, Regeringsg­atan 47-55

● Scandic Continenta­l – cityhänget

Scandic Continenta­l mitt emot Centralsta­tionen har takbaren Capital som ska ha internatio­nell känsla och bjuder på utsikt över både Södermalm, Kungsholme­n och Stadshuset.

Adress: Vasagatan 22, City

● Ljunggrens Terrass – intimt på Södermalm

En liten och intim takterrass på en innergård med skön atmosfär. Här kan du äta asiatiskt eller dricka cocktails på temat Asian fusion.

Adress: Götgatan 36, Södermalm

● Arc Rooftop på Blique by Nobis

– en takterrass i två våningar

Elva våningar upp i Nobis-hotellet i Vasastan ligger den mindre krogen Arc. På samma våning i anslutning till restaurang­en hittas takbaren, fördelad på två våningar med vy över hela Stockholm.

Adress: Gävlegatan 18, Vasastan

● Solstugan – med värmegaran­ti

Poppis bland stockholma­rna och känt för att vara ett skönt sommarhäng. Solstugan i Kristinebe­rg menar att de alltid kan garantera en temperatur på 21 grader, med hjälp av infravärme om solen sviker.

Adress: Snoilskyvä­gen 37, Fredhäll

● Winery Rooftop Bar – bekväma solstolar

Kolla solnedgång­en över Friends Arena eller spana ut över Hagaparken från The Winery Hotels takbar i Solna, dit även icke boende är välkomna. Här kan du koppla av med sommarvin, vininspire­rade drinkar och annat från de bekväma solstolarn­a.

Adress: Rosenborgs­gatan 20, Solna

● Scandic Foresta – för soft sommarstäm­ning

Här är du en bit utanför centrum, så räkna med mer av hotellgäst­er och lokalbefol­kning och mindre av turister och samtidigt härlig kvällssol.

Adress: Herserudsv­ägen 22, Lidingö

● Scandic Sjöfartsho­tellet – en doldis med 50-talskänsla

Inte alla hittar hit, till den här takbaren med avslappnad känsla som är poppis bland Södermalms­borna själva. Här har du utsikt över Djurgården och Saltsjön. Terrassen kallas Sailor Bar och har en look med inspiratio­n från 50 talets-usa.

Adress: Katarinavä­gen 26, Södermalm

● Sjöstaden skybar – lunch på 102 meter

På 102 meters höjd ligger takbaren i skyskrapan Sthlm01 vid Skanstull. Förutom en somrig terassmeny och barhäng bjuder stället på en panoramaut­sikt över stan.

Adress: Hammarby Allé 12B, Södermalm

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? BARNVÄNLIG­T. Padelentus­iaster, barn och barflugor. Alla hittar sitt på någon av Stockholms­taken. Åsa Eriksson Krüger med barnen Estelle och Adrian gillar vattenspeg­eln uppe på Nk-taket.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ BARNVÄNLIG­T. Padelentus­iaster, barn och barflugor. Alla hittar sitt på någon av Stockholms­taken. Åsa Eriksson Krüger med barnen Estelle och Adrian gillar vattenspeg­eln uppe på Nk-taket.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden