Mitt i Kungsholmen

Så lyckas du påloppis i sommar

Experterna – tänk på det här

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@mitti.se

Gör inte som alla andra. Hitta en nisch, se potentiale­n och kom lite sent. Det säger experterna Maria och Emma när de ska tipsa stockholma­re som vill ge sig in i loppissvän­gen i sommar.

Regnet hänger i luften ovanför Hågelbypar­kens loppis och knappt hälften av lotterna är fyllda. En dålig dag för både försäljare och besökare, kan man tänka sig.

Men enligt Emma Perning och Maria Wiberg från evenemangs­företaget Stockholms­marknader kan det vara tvärtom. En dag som den här har många fördelar för de som vill sälja.

– Det är inte så stor konkurrens och så är det lite trevligare också, när folk inte trängs för mycket, säger Maria Wiberg.

Titta längst ner i lådorna

Emma och Maria har många års erfarenhet av att gå på loppis, samla på saker och samordna loppisar – och för Mitt i delar de med sig av deras bästa tips.

Maria Wiberg menar att det är bra om man hittar den kreativa lågan.

– Gräv runt. Titta längst ner i lådorna. Där kan de bra sakerna finnas, och som inte kostar lika mycket. Titta inte bara på det som säljaren har ställt längst fram.

– Jag ser det lite som en skattjakt.

Även potentiale­n i sakerna är viktig.

– Exempelvis så kan man hitta silverbest­ick som är skitiga. Det är något som enkelt kan rengöras, och sen säljas dyrare, säger Maria.

Fynda i slutet av dagen

Redan i skolålder hade Emma Perning en egen prylbod och åkte runt till auktioner. Senare hittade hon sin egen nisch, schlagersk­ivor och serietidni­ngar bland mycket annat.

Hon menar att alla bra fynd inte bara görs tidigt på en loppis, som många tror. Fynd kan även göras en regnig eftermidda­g på en liten loppis.

– Jag gör ofta mina bästa fynd i slutet när de sista sakerna kommer fram. Då kan man titta i lugn och ro, och säljarna tar ett annat pris för de vill bli av med sakerna, säger hon.

Att ha ett specialint­resse och kunskap om saker är viktigt om man vill göra en bra deal, berättar Maria Wiberg.

– Men det är aldrig fel att handla med hjärtat. Jag köper ofta sånt jag tycker är fint.

Men om man vill börja sälja då?

– Först och främst ska du bestämma innan hur du vill sälja, vilka saker och vilket pris du ska ta, säger Maria.

De berättar att ”skräp” kan vara värdefullt. De ser en trend där saker som är sönder, men som kan lagas, blivit populärare.

Så att ta med mycket saker är viktigt, om man vill tjäna storkovan. Emma Perning berättar att en kille som var på väg till tippen svängde förbi en bakluckelo­ppis förra året. Vilket gav utdelning.

– Han lyckades sälja saker för 7 000 kronor, sånt som hade hade tänkt slänga på tippen.

Något mer tips?

– Gör inte som alla andra, det är mitt främsta tips.

Jag ser det lite som en skattjakt.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SKRÄP. Det som kan vara skräp för någon kan vara mycket värt för en annan. Här tittar Maria Wiberg igenom en gammal verktygslå­da.
FOTO: CLAUDIO BRITOS SKRÄP. Det som kan vara skräp för någon kan vara mycket värt för en annan. Här tittar Maria Wiberg igenom en gammal verktygslå­da.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? AVSTÅND. Ett vanligt år samordnar Maria Wiberg och Emma Perning från Stockholms­marknader cirka 200 loppisar.
FOTO: CLAUDIO BRITOS AVSTÅND. Ett vanligt år samordnar Maria Wiberg och Emma Perning från Stockholms­marknader cirka 200 loppisar.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? PINS. Maria Wiberg hittar några gamla pins som hon tycker är intressant­a.
FOTO: CLAUDIO BRITOS PINS. Maria Wiberg hittar några gamla pins som hon tycker är intressant­a.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? HISTORIA. Gamla simmärken till salu.
FOTO: CLAUDIO BRITOS HISTORIA. Gamla simmärken till salu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden