Mitt i Kungsholmen

! Några av de vanligaste sommarfaro­rna och hur du undviker dem

-

VÄRMESLAG

● De flesta vet att hunden inte ska lämnas i en parkerad bil under varma dagar, ändå inträffar det varje sommar att hundar drabbas av värmeslag som i värsta fall kan leda till döden. Med en utetempera­tur på 20-22 grader stiger värmen snabbt till 85 grader i bilen. Symtom kan vara vinglighet, hög kroppstemp­eratur, påverkad andning och förvirring. Lägg våta handdukar på hunden, inte iskallt vatten, eller duscha den i ljummet vatten och erbjud den att dricka. Kontakta veterinäre­n om hunden är medtagen.

HUGGORMAR

● Ormbett kan vara mycket farligt för hunden. Ormens gift angriper blodkroppa­r och vävnader, påverkar hjärtat, kan skada njurar och lever. Symtomen är svullnad i den bitna kroppsdele­n, hunden blir trött och har ont. Håll en biten hund i stillhet, bär den helst och kontakta veterinär omgående.

GETINGSTIC­K

● Ett getingstic­k är oftast ofarligt. Hunden kan få en rodnad, blir svullen och lite öm. Ta bort gadden om den är kvar, men kläm inte. Smärtlindr­a med en kylklamp inlindad i en handduk. Angrepp från aggressiva jordgeting­ar kan bli allvarliga och medföra en allergisk reaktion.

SKÄRSÅR

● Sönderslag­na flaskor eller andra vassa kanter som döljs i naturen kan ge hunden otäcka sår. Vissa sårskador behöver sys och då inom 6-8 timmar. Rengör genom att spola med koksalt så fort som möjligt, sätt på bandage och gärna en krage för att undvika att hunden slickar på såret.

GRILL- OCH PICKNICKRE­STER

● Ge inte hunden överblivna grillreste­r, särskilt inte majskolvar. Symtom på att hunden har fått i sig något olämpligt kan vara att den börjar kräkas, får diarré, dricker och äter dåligt.

ALGFÖRGIFT­NING

● Är hunden orolig, darrar, kräks och vinglar efter strandutfl­ykten? Om den har druckit eller badat kan den drabbas av algförgift­ning. Algblomman­de vatten är mycket farligt för hunden och får den i sig algtoxiner kan det leda till döden inom en timme. Kontakta omedelbart veterinär om du misstänker algförgift­ning. Torka hunden torr efter bad för att undvika hudproblem som fukteksem och vattensvan­s. Eksemen ger en röd, varig, ömmande fläck på huden. Behandla genom att raka rent kring infektione­n, tvätta med sårrengöri­ng och badda med ett desinficer­ande medel ett par gånger om dagen. Vattensvan­s kan uppstå när hunden blir kall om bakdelen. Det är en inflammati­on i svansen som går över med värme, vila och antiinflam­matorisk behandling.

FÄSTINGAR

● Vissa fästingar kan smitta hunden med borrelia och anaplasma. Sök igenom hundens päls dagligen och ta bort fästingen direkt. Symtom på fästingöve­rförda sjukdomar kan vara hälta, feber, trötthet, nedsatt aptit och ovillighet att röra sig. Förbered hunden med ett bra fästingmed­el.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden