Mitt i Kungsholmen

Nu blir Kungsholme­ns elnät ett av Sveriges smartaste

-

I juli påbörjades arbetet med att installera nya smarta elmätare på Kungsholme­n. Skiftet lägger grunden för ett stabilare och mer hållbart elnät. För de flesta kommer bytet passera obemärkt förbi.

– Det är ett ganska enkelt ingrepp. Det tar inte mer än en halvtimme men har en stor inverkan på vårt elnät och ska bland annat leda till färre och kortare elavbrott, en effektivar­e eldistribu­tion och bättre möjlighete­r att påverka sin egen elanvändni­ng, säger Henrik Hagberg, projektled­are för utrullning av smarta elmätare på Ellevio. Nu fortsätter det stora projektet att byta ut nästan 900 000 elmätare hos Ellevios kunder. Skiftet på Kungsholme­n är i full gång efter att arbetet för Stockholms­området inleddes under fjolåret.

Kunder som ska få sin mätare utbytt kommer att få informatio­n inför bytet från både Ellevio och underlever­antören One Nordic.

– Innan installati­onen genomförs kommer Ellevio informera berörda hushåll och företag. Sedan skickar One Nordic, som utför själva installati­onen, all praktisk informatio­n om bytet cirka två veckor innan det är dags. Det gör de i första hand via sms om vi har kundens telefonnum­mer, annars via e-post, Kivra eller brev.

FÖR MERPARTEN

av kunderna kommer bytet passera obemärkt förbi.

– Hos de flesta kunderna så sitter elmätaren i en källare om det är flerbostad­shus, eller på fasaden om det är en villa. Då behöver man inte vara hemma. Men en del har mätaren inne i bostaden och för att komma åt dem måste teknikerna bli insläppta. Om mätaren sitter inne i bostaden så gäller särskilda rutiner för hur vi ska gå tillväga, med tydlig informatio­n till berörda kunder, säger Henrik Hagberg.

HUR GÅR SJÄLVA BYTET TILL?

– Det är ett ganska enkelt ingrepp. Det tar inte mer än en halvtimme men har en stor inverkan på vårt elnät och ska bland annat leda till färre och kortare elavbrott, en effektivar­e eldistribu­tion och bättre möjlighete­r att påverka sin egen elanvändni­ng. På så sätt får vi ett smartare och mer hållbart elnät.

– Teknikern kommer dit, letar upp mätartavla­n och gör en riskbedömn­ing, som man alltid gör vid en elinstalla­tion. Efter det bryter man strömmen under ett par minuter, monterar bort den gamla elmätaren och genomför bytet. Sedan är teknikern kvar tills kommunikat­ionen med den nya mätaren kommer igång. Kunderna kan dessutom få en påminnelse inför det tillfällig­a strömavbro­ttet.

– Nu när många arbetar hemifrån är det väldigt bra om kunderna anmäler sig till vår sms-påminnelse inför mätarbytet: www.ellevio.se/sms. På så sätt får de enkelt en välbehövli­g påminnelse om att strömmen kommer att brytas, säger Henrik Hagberg.

900 000 NYA

elmätare innebär också att lika många gamla måste tas tillvara. Det kommer att ske på bästa tänkbara och miljövänli­ga sätt, menar Henrik Hagberg.

– Det är en omfattande mängd elektronik­skrot som går till materialåt­ervinning. Metall och elektronik­delar sorteras ut och resterande delar går till energiåter­vinning. Det hanteras enligt konstens alla regler på ett ansvarsful­lt och miljömässi­gt sätt.

– Våra nya smarta elmätare är dessutom producerad­e på ett miljövänli­gt sätt och är nästintill helt återvinnin­gsbara, avslutar han.

 ?? Foto: LOVE LIND ?? ”Det är ett ganska enkelt ingrepp. Det tar inte mer än en halvtimme men har en stor inverkan på vårt elnät”, säger Henrik Hagberg, som är projektled­are för utrullning av smarta elmätare på Ellevio.
Foto: LOVE LIND ”Det är ett ganska enkelt ingrepp. Det tar inte mer än en halvtimme men har en stor inverkan på vårt elnät”, säger Henrik Hagberg, som är projektled­are för utrullning av smarta elmätare på Ellevio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden