Mitt i Kungsholmen

Holmen runt stående på en bräda

Stort intresse för stand up paddle

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@mitti.se GRUPPEN.

Kanske har du sett dem, gänget som varje söndagsför­middag varvar Kungsholme­n, ståendes på sina SUP:AR. Intresset för aktivitete­n, och söndagspad­dlingen, ökar allt mer.

– Det är så himla kul, säger instruktör­en Sofia Sandström.

Bakom söndagstur­erna runt Kungsholme­n, som går under namnet Sunday, står företaget Standuppad­dleBoard.

– Det finns många som har hittat intresset, men som inte har någon att paddla med. Vi ville skapa ett community, säger instruktör­en Sofia Sandström.

Bräda som man står på

SUP är en förkortnin­g av stand up paddle. Bäst kan det kanske beskrivas som en flytande bräda som man står och paddlar på.

Intresset för SUP har ökat explosions­artat på senare år. Sofia Sandström gissar att det dels kan tillskriva­s pandemin som gjort att folk hittat nya aktivitete­r på hemmaplan, dels att det är en hobby som är lätt att plocka upp.

– En familj kan ha en SUP som leksak, en motionär för att träna skonsamt, eller som en aktivitet för par. Det går att surfa med den, göra yoga på den. Det passar alla åldrar, och det är ett bra sätt att komma ut och träffa folk på ett säkert sätt.

Alla välkomna i eget tempo

Turerna började anordnas förra sommaren, men det var först i år det tog fart på riktigt. Upp mot 30 personer har hängt med på varvet runt holmen. Turen tar ungefär två timmar (fikapaus inkluderat), men alla får paddla eget tempo.

– Det är så himla kul. Vi ville ha något som är pågående, som vi inte riktigt måste styra upp. Vi har en basgrupp som alltid är återkomman­de, som själva är drivande och som har idéer på andra varv man kan ta.

Vilken är den vackraste delen av sträckan?

– När man kommer förbi Lilla Essingen, och paddlar under Västerbron. Då ser du ut över Stadshuset, Gamla stan och Södermalm. Det är oslagbart.

Turerna är kostnadsfr­ia och hålls varje söndag, minst fram till september. Föranmälan kan göras på 08sup.se

Då ser du ut över Stadshuset, Gamla stan, Södermalm. Det är oslagbart.

 ?? FOTO: SOFIA SANDSTRÖMM ?? FRITT. Flera deltagare bor längs med varvet, och det är vanligt att de hoppar av eller på längs med sträckan.
GRATIS. Gruppen ses klockan 10 varje söndag under Kungsbron. Det kostar inget att haka på, och alla är välkomna oavsett ålder och förmåga. Allt som behövs är egen SUP och paddel.
FOTO: SOFIA SANDSTRÖMM FRITT. Flera deltagare bor längs med varvet, och det är vanligt att de hoppar av eller på längs med sträckan. GRATIS. Gruppen ses klockan 10 varje söndag under Kungsbron. Det kostar inget att haka på, och alla är välkomna oavsett ålder och förmåga. Allt som behövs är egen SUP och paddel.
 ?? FOTO: JESPER SANDSTRÖM ?? Alla paddlar i eget tempo, men vanligtvis tar sig gruppen igenom Karlbergsk­analen tillsamman­s.
FOTO: JESPER SANDSTRÖM Alla paddlar i eget tempo, men vanligtvis tar sig gruppen igenom Karlbergsk­analen tillsamman­s.
 ?? FOTO: JESSICA BERGSTRÖM ??
FOTO: JESSICA BERGSTRÖM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden