Mitt i Kungsholmen

Riskabelt för cyklister på väg under Essingeled­en

Osäker cykelbana – många skadade

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@mitti.se

Nyligen hämtades en man av ambulans efter att ha ramlat illa på sin cykel på Lilla Essingen, under Essingeled­en. En person som blev vittne till händelsen kräver nu att trafikplat­sen görs säker.

Att cykla från Stora till Lilla Essingen innebär en del risker. Över gamla bron är cykelbanan på trottoaren smal, och på mitten går den i vägbanan.

Väl över leds cyklister åter ut i gatan, för att runda Primusgata­ns busshållpl­ats. Efter svängen, under Essingeled­en, bär det åter upp på trottoaren upp över en kant.

Där föll en cyklist nyligen och slog sig illa.

– En man missade kanten och ramlade. Vi blev stående i två timmar i väntan på ambulans, säger en person som blev vittne till händelsen.

Bara några veckor tidigare kallades ambulans till samma plats med anledning av en annan cykelolyck­a, menar personen, vars vän även bröt armen där för något år sedan.

– Det är en skarp sväng in under bron upp över en kant, där kontrasten en solig dag från ljus till mörker försämrar sikten.

Anmälts flera gånger

En anmälan har nu gjorts till staden, med förhoppnin­gen att platsen görs mer säker för cyklister. Antingen genom att nivåskilln­aden tas bort, eller tydligt märks ut.

– Det måste åtgärdas innan fler skadas.

Enligt staden är sträckan ett känt problemomr­åde. Sedan 2014 har ett 90tal anmälninga­r av olika karaktär, som relaterar till platsen, lämnats in. De flesta handlar om att cykelbanan är smal och osäker.

– Gamla Essinge Broväg är en del av ett prioritera­t cykelstråk, och vi är medvetna om problemet, säger Magnus Johansson, tillförord­nad pressansva­rig på trafikkont­oret.

– Samtidigt är många stråk i stan prioritera­de, och tyvärr har inte den här sträckan högsta prioritet för åtgärder.

I dagsläget kan Magnus Johansson inte svara på när eventuella åtgärder kan bli aktuella, då personer med insyn i frågan är på semester. Han ber att få återkomma med besked när de är tillbaka.

Det är en skarp sväng in under bron upp över en kant, där kontrasten en solig dag från ljus till mörker försämrar sikten.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? INTE HÖGSTA PRIO. Åtgärder för att öka trafiksäke­rheten längs cykelvägen på Lilla
Essingen dröjer.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN INTE HÖGSTA PRIO. Åtgärder för att öka trafiksäke­rheten längs cykelvägen på Lilla Essingen dröjer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden