Mitt i Kungsholmen

Bytte bana – då vände det

Efter att förgäves ha sprungit på massor av auditions gav Victor Lindblad Porturaj, 23, upp. I stället för att jobba som skådis började han plugga biomedicin. Då blev han erbjuden en riktig drömroll.

- Jannie Flodman jannie.flodman@mitti.se

På dagarna jagade Victor Lindblad Porturaj, 23, auditions, på kvällarna jobbade han på restaurang. Efter en tids stampande lade han teaterdröm­marna på hyllan och sökte i stället till biomedicin på KI.

Då hände det – han fick sitt livs roll.

Vad det är för roll får han inte avslöja. Inte heller titel. Men det är en ungdomsser­ie om ett kärleksdra­ma som utspelar sig i Stockholm och visas på tv till våren.

– Det känns skitkul, äntligen! Jag har sprungit på väldigt många auditions sedan jag blev färdigutbi­ldad – att bara få en roll är en sjuk befrielse, en lättnad. Dessutom en huvudroll!

Vi sitter på uteserveri­ngen på Wilmer Kaffebar, ett av Victor Lindblad Porturajs kaféfavori­ter på Kungsholme­n. Hans berättar att teaterintr­esset tog fart när han var 13 år och att hans musiklärar­e på Adolf Fredrik såg hans potential.

– Hon tyckte jag hade fallenhet och att jag borde söka något, då dök en annons upp för huvudrolle­n i Mio min Mio upp, ute på Vaxholms kastell. Jag kunde inte fatta det. Att som 13-åring få betalt, bo på kastellet en hel sommar och lattja.

På gymnasiet läste han teaterlinj­en på Södra Latin. Parallellt fick han flera ledande ungdomsrol­ler, bland annat i Fanny och Alexander på Dramaten och i tv-serien om Fröken Friman.

Blev hårdhudad

Sedan bar det iväg till teaterskol­a i Paris. Han upptäckte snart att det var en helt annan hierarki mellan lärare och elever där jämfört med hur det var hemma.

– En av lärare skällde ut mig på ett genrep, inför alla. Han skrek ”Är det inte dags att spela teater och anstränga sig lite?” Men det stärkte mig, gjorde mig hårdhudad och fick mig att inse att det inte är något speciellt med mig. Det är bara jobb, inte personligt.

När han kom tillbaka till Sverige efter Paris försörjde han sig på restaurang­jobb

Var väl blåögd, tänkte det där löser sig.

medan han sprang på auditions. Men inget ledde till något seriöst.

– Jag var väl blåögd, tänkte ”det där löser sig”. Men när jag hade stått och stampat ett tag kom idén om att studera medicin i stället, som alltid intressera­t mig.

Victor lade teatern på hyllan. Studerade tekniskt basår på Uppsala Universite­t, kom in på KI och i höst börjar han läsa biomedicin.

Just när han vikt av från skådespela­rbanan fick han sitt stora break.

– Så fort jag pausar kommer möjlighete­n, lite ironiskt. Men det har passat bra, inspelning­en har varit nu under sommaren.

Läser medicin i höst

Han ser samtidigt fram emot att läsa medicin, programmet har 60 procent internatio­nella studenter, vilket han tycker är kul.

Men han inte har gett upp filmroller eller teatern. Absolut inte.

– Dyker det upp något tar jag det därifrån. Jag är väldigt taggad.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? FICK BREAK. ”Så fort jag pausar kommer möjlighete­n, lite ironiskt.”
FOTO: JANNIE FLODMAN FICK BREAK. ”Så fort jag pausar kommer möjlighete­n, lite ironiskt.”
 ?? FAKSIMIL: DIREKTPRES­S KUNGSHOLME­N ?? TALANG. När Victor var tio år sjöng han julsånger på Fridhemspl­ans tunnelbane­station.
FAKSIMIL: DIREKTPRES­S KUNGSHOLME­N TALANG. När Victor var tio år sjöng han julsånger på Fridhemspl­ans tunnelbane­station.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden