Mitt i Kungsholmen

Toppjurist­en nekas prövning i HD

- Per Brandt

Fängelsedo­men på 15 år för mordförsök­et på advokat Henrik Olsson Lilja vid Norr Mälarstran­d står fast. Högsta domstolen nekar toppjurist­en prövningst­illstånd.

I januari dömdes en toppjurist i tingsrätte­n till 14 års fängelse för anstiftan till försök till mord, efter det uppmärksam­made mordförsök­et på advokat Henrik Olsson Lilja på Norr Mälarstran­d i september 2019. Detta överklagad­es av både åklagare och kvinnans advokat. Svea hovrätt skärpte i sin tur straffet till 15 års fängelse för toppjurist­en.

Precis som tingsrätte­n ansåg hovrätten att det är bevisat att kvinnan har anlitat skytten och ytterligar­e en man för att döda Henrik Olsson Lilja.

Förberett mord

Hovrätten ansåg även att det är bevisat att kvinnan tillsamman­s med en annan kvinna förberett ett mord på advokaten 2018 då två 17-åriga pojkar ska ha anlitats för dådet.

Den medåtalade mannen dömdes till sex års fängelse. Även domen skyddstill­syn mot de 17-åriga pojkarna fastställd­es av hovrätten. Toppjurist­en överklagad­e även hovrättens dom till Högsta domstolen. Men den 6 september, på dagen två år efter mordförsök­et, meddelade domstolen att de inte beviljar prövningst­illstånd och hovrättens dom står därför fast, rapporter Dagens Juridik.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningst­illstånd”, skriver domstolen i sitt uttalande enligt Dagens Juridik.

Svea hovrätt har sedan tidigare dömt en man till 14 års fängelse för själva mordförsök­et.

 ??  ?? DÖMD. Toppjurist­ens dom på 15 års fängelse för mordförsök­et på Henrik Olsson Lilja står fast. arkivfoto
DÖMD. Toppjurist­ens dom på 15 års fängelse för mordförsök­et på Henrik Olsson Lilja står fast. arkivfoto

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden