Mitt i Kungsholmen

Färska eller torkade spelar ingen roll – växter är trendiga

- Jonas Berge

Vill du också ha ett grönare hem – eller är du sugen bara på att haka på sticklings- eller torkade blomtrende­n? Mitt i tipsar om några böcker som hjälper dig på traven.

Säg torkade blommor och många – inte minst kvinnor – får något nostalgisk­t i blicken. På åttiotalet var det mest rosor som skulle hängas upp och ner, för att sedan fungera som prydnad i tusentals flickrum. När inrednings­specialist­enanna Örnberg och floristen Maria Bolander tar sig an det allt trendigare ämnet är det förstås betydligt bredare. I nya boken ”Torkade blommor & blad: buketter, kransar, dekoration­er” finns mängder av lärdom att hämta.

Här kan du lära dig göra vackra grupper att ge bort, binda buketter och kransar, fläta med gräs och dekorera grenar, paket och etiketter. Du får också lära dig hur du odlar egna snittblomm­or för torkning samt olika tekniker för att torka och spara växter.

Att samla och byta sticklinga­r är så populärt att det kanske är fel att kalla det trend. I ”Sticklinga­r, rötter & blad: handbok för att dela krukväxter” (2019) hittar du i alla fall en massa matnyttigt.

I ”Älskade krukväxter” (2019) av trädgårdsm­ästaren och tv-experten Linda Schilén finns kuriosa, råd och tips kring över 100 olika sorters krukväxter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden