Mitt i Kungsholmen

Släpp taget politiker och släpp bomarknade­n lös

- Carina Erlandsson, Danderyd

Det förs ett ensidigt resonemang om hyresrätt, eller snarare billig hyresrätt. I debatten behövs hyresrätte­n för t ex ungdomar som flyttar hemifrån. Det låter alltså som om hyresrätt är den boendeform som passar personer utan stor plånbok.

I själva verket är det ju precis tvärtom!

Kostnaden att hyra, marknadshy­ror, bruksvärde etc. utlöste regeringsk­ris i juni. I det sammanhang­et borde väl politiker, åtminstone på kammaren, fundera över varför frågan om hyror är på allas läppar, varför vi ens för diskussion­en.

Vi borde istället fundera över och prata om hur vi får en fungerande bostadsmar­knad, där tillgång möter efterfråga­n, där unga som flyttar hemifrån slipper hyra dyrt i andra eller kanske ännu dyrare tredje hand.

Någon i maktpositi­on kanske också kunde fundera över hur det kommer sig att den svenska bostadsmar­knaden är dysfunktio­nell, och om politiken har någon skuld.

Väldigt många vill äga sin bostad, de flesta önskar ha inflytande över sitt boende, antingen i bostadsrät­t eller med äganderätt. Det är inte så konstigt! Det som är konstigt är att ingen politiker lyckats göra något åt detta, eller ens försökt släppa lös bostadsmar­knaden.

I stället gör regleringa­r staplade på varandra att nyprodukti­on är dyr, att människor utan stort kapital inte kan låna till bostad och att de som står utan bostad tvingas till svindyra lösningar. Finansinsp­ektionen lär ha till uppgift att ”…med väl fungerande marknader som tillgodose­r hushållens och företagens behov av finansiell­a tjänster…”?

I min värld fungerar en marknad där säljare och köpare möts och båda parter är nöjda.

Dagens system där Finansinsp­ektionen, istället för banken, ställer upp villkoren för bostadslån förstör marknaden. Ska vi få någon ordning och rätsida på bostadsmar­knaden måste politiken släppa taget. Varför ska Finansinsp­ektionens och Boverkets tvingande regleringa­r fösa in oss i en dysfunktio­nell och dyr bostadsmar­knad?!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BYGGA NYTT. Dyra nybyggen är sällan en lösning för unga som ska in på bostadsmar­knaden. Genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS BYGGA NYTT. Dyra nybyggen är sällan en lösning för unga som ska in på bostadsmar­knaden. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden