Mitt i Kungsholmen

”Oftast är det vi vuxna som har gjort fel – inte eleven”

Laila Starring vid Riksförbun­det Attention kallar hanteringe­n av barn med särskilda behov för katastrofa­l. – Skolan är fyrkantig, det måste jag säga.

- Klara B Orreteg

Barnen måste få verktygen av oss lärare.

Riksförbun­det Attention är en intresseor­ganisation för personer med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar (NPF). Dit vänder sig många föräldrar till barn med Npf-diagnoser för att få råd och stöd.

Laila Starring är en del av Attention Stockholm och är dessutom specialped­agog med inriktning mot NPF.

Hon känner igen mycket från mamma Annas verklighet.

– Barnen måste få verktygen av oss lärare. Framför allt om man bara är tio, elva år och inte kan tolka sociala koder. Impulserna tar över och det är då det kan uppstå stökiga situatione­r.

Alla ska få plats

Stockholms stad lämnar nu förhållnin­gssättet ”den inkluderan­de skolan”, där tanken var att alla barn ska få plats och fungera på sina egna villkor i den vanliga skolan. Ett förhållnin­gssätt som Laila inte hade mycket för.

– Det har varit katastrof. För vem är inkluderin­gen? Inte för eleven.

I den nya trestegsmo­dellen ska eleverna istället få en skolgång som är mer anpassad efter deras behov, bland annat med mindre skolgruppe­r och fler resurser.

Anpassning på plats

Men det behöver inte alltid vara så krångligt eller dyrt, menar Laila.

– I skollagen står det inget om pengar. En extra anpassning ska först ske i befintlig klass med befintlig lärare. Som att få informatio­nen på ett annat sätt. Text på fyra papper i stället för ett. Sånt kostar inget men du behöver kunskapen. Och att kunna jobba utanför boxen. Men skolan är så fyrkantig, det måste jag säga.

Laila Starring är också trött på att det alltid är barnens diagnoser som står i centrum.

– Det handlar inte om en diagnos. I skollagen står det att barnen ska uppnå kunskapsmå­len. That’s it.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden