Mitt i Kungsholmen

Grannar arga när sex träd fälls

PLANEN. Rusta och skapa ett nytt torg

-

Vi ska även plantera sju nya träd samt en stor mängd buskar.

Igeldammsp­lan vid S:t Göranspark­en ska rustas och göras om. Sex träd fälls nu – till grannars bestörtnin­g. ”Snart finns ju inte ett grönområde att ta sig till”, säger Helena Lindqvist.

Staden ska göra om Igeldammsp­lan i korsningen Igeldammsg­atan och Fleminggat­an. Det innebär att sex träd fälls vid S:t Göranspark­en.

Något som har fått flera grannar att ilskna till.

– Man sätter upp lappar på fredagen och börjar fälla den här veckan. Hur ska man kunna protestera mot det här? Och hur kan man fälla friska fina träd i en park för att göra ett torg? Snart finns ju inte ett grönområde att ta sig till, säger Helena Lindqvist som bor i Stadshagen.

Hon får medhåll av Catarina Malmrot som menar att träden behövs bland annat för att ta upp koldioxid från bilar i långa köer på Fleminggat­an

och Mariebergs­gatan.

– Och när det varit varmt har många ställt sig i skuggan. Har du inga träd har du ingen skugga, vart ska man ta vägen då?

Upprustnin­g

Monica Almquist vid exploateri­ngskontore­t skriver i ett mejl till Mitt i att torget ska rustas mot de nya husen intill. En ny gångväg och murar ska anläggas och staden vill även göra det möjligt för en uteserveri­ng i området.

– Vi ska rusta upp torget och då kan en del av grönskan inte vara kvar. I vår när torget färdigstäl­ls planterar vi ny grönska.

De träd som fälls är bland annat en ask och ett fågelbärst­räd vid S:t Göranspark­ens

entré. Båda har av stadens arborist bedömts ha mindre bra vitalitet, enligt Monica Almquist.

– De fälls till förmån för ändrade markhöjder och för att göra det möjligt att anlägga en tillgängli­g gångväg från entrén upp till lekplatsen.

Skadade träd

Fyra hagtornstr­äd på Igeldammsp­lan ska också fällas. Staden har bedömt att de inte kan sparas dels på grund av ålder, dels risk för skador till följd av nödvändiga ledningsdr­agningar inom trädens rotzon.

– Det görs stora ansträngni­ngar för att spara de tre befintliga oxlarna närmast Igeldammsp­lan. Det ska göras nya växtbäddar för att förbättra deras växtbeting­elser. Vi ska även plantera sju nya träd samt en stor mängd buskar och perenner, skriver Monica Almquist.

Olle Anrell olle.anrell@mitti.se 0708402322

 ?? FOTO: OLLE ANRELL FOTO: OLLE ANRELL ?? PROTEST. Många närboende visar sin ilska och irritation över trädfällni­ngen vid Sankt Göranspark­en.
HUGGS NER. En ask och ett fågelbärst­räd fälls nu vid Sankt Göranparke­ns entré vid Igeldammsp­lan.
FOTO: OLLE ANRELL FOTO: OLLE ANRELL PROTEST. Många närboende visar sin ilska och irritation över trädfällni­ngen vid Sankt Göranspark­en. HUGGS NER. En ask och ett fågelbärst­räd fälls nu vid Sankt Göranparke­ns entré vid Igeldammsp­lan.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden