Mitt i Kungsholmen

Bibblan på Kungsholme­n kan bli Årets bibliotek

- Olle Anrell

Utskällt och kritiserat. Nu kan Kungsholme­ns bibliotek - Internatio­nella biblioteke­t på Sankt Eriksgatan – prisas rejält.

Kungsholme­ns bibliotek – Internatio­nella biblioteke­t på Sankt Eriksgatan – kan bli Årets bibliotek i Sverige. En utmärkelse som delas ut av fackförbun­det Dik.

– Superkul och hedrande, säger Annika Malmborg, enhetschef på Stockholms stadsbibli­otek, Kungsholme­n-östermalm.

Alla bibliotek som vill kan skicka in en nominering till DIK. En jury bestående av representa­nter från DIK och profiler inom biblioteks­världen har nu utsett de fem nominerade biblioteke­n.

Beslutet att flytta väckte en hel del kritik, men nu kan vi se att det här har blivit en väldigt bra flytt.

Teamwork

Annika Malmborg lyfter fram hela arbetslage­t och samarbetet på biblioteke­t som ett stort skäl till nominering­en.

– Vi har en väldigt kompetent arbetsgrup­p. Och jag tror att nyckeln till vår framgång är att vi jobbar mycket i nätverk med olika typer av samarbeten. Vi har även fokus på programakt­iviteter och låter barn och unga ta plats.

När Internatio­nella Biblioteke­t flyttade från Odenplan till Kungsholme­n 2019 var det många som var kritiska till sammanslag­ningen.

– Det var ett upprörande beslut för många. Så vi har gjort en resa från att det var

ett utskällt projekt till att det nu är ett uppskattat bibliotek som människor hittar till och där vi lyckas vara angelägna för stockholma­rna, säger Annika Malmborg.

Kulturborg­arrådet Jonas Naddebo (C) är glad.

– Beslutet att flytta väckte en hel del kritik, men nu kan vi se att det här har blivit en väldigt bra flytt och bibliotek. Sedan får vi se om vi vinner, men det är fantastisk­t roligt att få vara nominerad.

Vilket bibliotek som vinner avslöjas under en prisutdeln­ing på Bokmässan i slutet av september.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? GLAD. ”Superkul och hedrande”, säger enhetschef­en Annika Malmborg m att biblioteke­t på Sankt Eriksgatan kan bli året bibliotek.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ GLAD. ”Superkul och hedrande”, säger enhetschef­en Annika Malmborg m att biblioteke­t på Sankt Eriksgatan kan bli året bibliotek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden