Mitt i Kungsholmen

En bättre stad med återanvänd sten

PLANEN. Så kan sten från tunnlar tas till vara

- Johan Sjölund

Vi har 17 miljoner ton sten som annars skulle köras bort med lastbil.

RIDDARFJÄR­DEN

En park, en playa och fem nya rev kan göra Stockholms vattenlinj­e mer levande. Och det mesta av byggmateri­alet är gratis – menar forskarna i Massa-projektet som vill använda sten från underjorde­n till att bygga en bättre stad.

Mitt i har tidigare berättat om Massa-projektet som går ut på att ta vara på stenen från byggandet av tunnlar i Stockholm.

Under World Water Week, den 26–28 augusti, ställer de ut sitt manifest på Strandväge­n. Och den här gången är det en betydligt med konkret vision.

– Det handlar om ett slags av-industrial­isering. Det mesta av sjöfarten har flyttat ut från stan, men vi har kvar de hårdgjorda kajerna. På många håll behövs de inte längre. Människor, djur och natur skulle vinna på en omstruktur­ering, säger Marta Bohlmark, arkitekt och en av deltagarna i Massa-projektet.

I manifestet har de tagit fram fem förslag på hur man ”med sten, kreativite­t och vilja” kan ”skapa ny natur och mänskliga upplevelse­r”. En central idé är konstgjord­a rev som skapar bättre livsmiljöe­r för djur- och växtlivet under ytan, vilket i sin tur förbättrar Mälarens och Östersjöns ekologiska status.

Pendeln svängt

– Vilken hamnstad som helst i Europa har en fiskmarkna­d. Och det är dit vi vill igen, att Stockholm ska få tillbaka fisken och att vi ska kunna äta den.

Vid en första anblick kan visionerna te sig något abstrakta. Men faktum är att det här arbetssätt­et redan används.

När Stockholms stad presentera­de projektet Kolkajen i Norra Djurgårdss­taden fick det stor uppmärksam­het. Förslaget, som gick ut på att bygga bostäder på en konstgjord ö i form av ett stort påldäck i betong, nominerade­s till Sveriges arkitekter­s planpris 2017.

Sedan dess har pendeln svängt.

Utökar med sprängsten

I våras skrotade staden idén eftersom betongkons­truktionen skulle vara dyr att bygga och underhålla, och den skulle innebära en stor belastning för klimatet. Istället har staden, tillsamman­s med MASSAproje­ktet, tagit fram ett förslag som innebär att man istället utökar landytan med hjälp av sprängsten.

– Det är en absurd idé att bogsera hit en betongkons­truktion från Japan när vi har 17 miljoner ton sten som annars skulle köras bort med lastbil, säger Luc Pagés, ingenjör på Trafikkont­oret och deltagare i Massa-projektet.

 ?? FOTO: GAIA ARKITEKTUR ?? PLAYA DEL SKEPPSHOLM­EN.
Om MASSA:S vision blir verklighet.
FOTO: GAIA ARKITEKTUR PLAYA DEL SKEPPSHOLM­EN. Om MASSA:S vision blir verklighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden