Mitt i Kungsholmen

Ny ”grön sheriff” redo att sätta fingrarna i jorden

- STOCKHOLM Klara B Orreteg

Elisabet Elfström ska bossa över gröna rum och stadens utmaningar. I november tillträder hon tjänsten som ny Stadsträdg­årdsmästar­e.

Vems är de offentliga rummen? För vem ska de finnas, vilka ska få plats? Och hur utformar man gröna rum?

Elisabet Elfström är landskapsa­rkitekt och den som i november kommer behöva hitta ett och annat svar på de här frågorna när hon tillträder som stadens nya stadsträdg­årdsmästar­e.

– Jag ser fram emot att jobba tillsamman­s med de övriga förvaltnin­garna och med alla de utmaningar som finns framåt för Stockholm.

Inte bara utmaningar

Vilka är då stadens utmaningar? I och med pandemin nyttjar vi parker och grönområde­n mer än innan. Fantastisk­t säger Elisabet, men i och med det ökar också slitaget.

– Vi måste ta hand om det vi har och underhålla. Sen ska vi fundera kring city. Kontor stänger ner när fler jobbar hemma. För att man ska känna trygghet behövs ögon, människor som rör sig.

Det här och mycket mer landar på Elisabets bord. Som strategisk­t ansvarig för stadens offentliga rum måste hon se helheter och våga hitta nya lösningar på gamla utmaningar.

Framtiden består däremot inte bara av utmaningar. Stockholm har nästan allt menar hon. Närheten till vatten, till grönområde­n och lättheten att röra sig mellan olika platser.

– Allting finns och det är ganska nära till allting. Så det finns väldigt fina förutsättn­ingar att arbeta fram en bra stad.

Vad är en bra stad?

– En bra stad ska nog egentligen bara vara där. Man ska inte störa sig på saker. Kan man bo, verka och leva utan att störa sig, då är det en bra stad.

Om du fick drömma fritt, vad skulle du vilja se utvecklade­s i Stockholm?

– Åh... att få en grön passage mellan Slussen, över till Riddarholm­en och vidare till Tegelbacke­n. En High Line.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: PETER PHILLIPS ?? DRÖMMER. Om en High Line i Stockholm.
FOTO: PETER PHILLIPS DRÖMMER. Om en High Line i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden