Mitt i Kungsholmen

Här gömde gänget narkotikan

ORGANISERA­T. Styrde handeln som ett företag

- Johan Sjölund

De har haft ett säljtänk och vårdat relationer­na med sina kunder

INNERSTAN

Narkotika gömdes i övergivna mopeder vid Tessinpark­en och Starrängsr­ingen. Drivna säljare levererade den sedan till kunder i innerstade­n.

– Det har fungerat som ett företag – ordning och reda och tydliga regler, säger åklagaren.

För ett par år sedan gjorde polisen en rad gripanden och beslag av narkotika i Stockholms innerstad. Men det var först efter en omfattande kartläggni­ng av chattar som det stod klart att det var ett relativt ovanligt fall, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera.

– Den här verksamhet­en har fungerat som ett företag. De har haft ett säljtänk och vårdat relationer­na med sina kunder, de har haft tydliga regler och sålde till exempel inte till ungdomar och de har ansökt om ledighet precis som på ett vanligt jobb. Det är ett ganska unikt mål på det viset, säger åklagaren Marina Chirakova till Mitt i Östermalm.

Det handlar om stora mängder cannabis som paketerade­s på en adress i Bålsta. Därefter kördes narkotikan till ”mellanlagr­ing” i innerstade­n. Där förvarades den i flera olika övergivna mopeder som flyttades runt mellan olika adresser, bland annat vid Tessinpark­en och Starrängsr­ingen.

Upptäcktes av barn

En av knarkgömmo­rna upptäcktes av ett barn som lyfte på det olåsta locket till förvarings­utrymmet under sadeln.

– Säljarna hämtade narkotika i vesporna och åkte sedan runt med bil och levererade till kunder, nästan som en utkörnings­verksamhet.

Förutom i enstaka fall har polisen inte identifier­at köparna. Utredninge­n har däremot visat att den absoluta merparten av leveranser­na har skett i innerstade­n.

– Det är svårt att uttala sig om köparnas bakgrund, men rent allmänt kan man konstatera att de som är bosatta i innerstade­n är mer kapitalsta­rka, säger Marina Chirakova.

Dömdes mot sitt nekande

Nyligen dömdes fyra personer mot sitt nekande för grovt narkotikab­rott i Stockholms tingsrätt. Två av männen dömdes till fängelse i sex år, en annan till fängelse i fyra och ett halvt år. En kvinna dömdes till fängelse i två år och nio månader.

Mitt i har sökt de dömdas respektive försvarare. Några har inte velat kommentera domstolens beslut, men kvinnans advokat uppger att

kvinnan ser fram emot en prövning i högre instans.

”Nu hoppas vi att hovrätten i stället dömer henne i enlighet med hennes erkännande, dvs narkotikab­rott av normalgrad­en”, skriver advokat Hanna Lindblom i ett mejl till Mitt i.

 ?? ??
 ?? FOTO: GOOGLE STREET VIEW ?? STARRÄNGSR­INGEN. En av platserna där gänget gömde knark i mopeder var Bo Bergmans gata.
FOTO: GOOGLE STREET VIEW STARRÄNGSR­INGEN. En av platserna där gänget gömde knark i mopeder var Bo Bergmans gata.
 ?? FOTO: SANNA KÄLLDÉN ?? BROTTSPLAT­S. En annan knarkgömma fanns vid Tessinpark­en.
FOTO: SANNA KÄLLDÉN BROTTSPLAT­S. En annan knarkgömma fanns vid Tessinpark­en.
 ?? FOTO: POLISEN ?? GÖMMA. Färdigpake­terad narkotika i övergivna mopeder.
FOTO: POLISEN GÖMMA. Färdigpake­terad narkotika i övergivna mopeder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden