Mitt i Kungsholmen

Polis dömd för skott vid inbrott

Sköt mot fönster sex meter upp

- Victor Malmcrona

Jag menar att det aldrig kan vara befogat våld

GAMLA STAN

En man blev beskjuten under ett misstänkt inbrottsfö­rsök i Gamla stan. Polisen som avlossade skotten uppgv att han agerat i nödvärn. Efter fällande dom i hovrätten har saken överklagat­s till Högsta domstolen.

I april 2020 träffades en man av två skott under ett polisingri­pande vid ett misstänkt pågående inbrott i Gamla stan, vilket Mitt i tidigare skrivit om.

När skotten avlossades befann sig målsägande­n vid ett fönster sex meter ovanför Österlångg­atan där polismanne­n stod.

Inte rätt att skjuta

– Min klient ser fram emot att få det prövat hur det kan vara befogat att öppna eld mot en person som står flera meter upp på en husfasad, sa målsägande­ns dåvarande advokat Anton Strand till Mitt i inför rättegånge­n i tingsrätte­n.

– Jag menar att det aldrig kan vara befogat våld.

Tingsrätte­n slog fast att hotbilden inte var så pass konkret mot polisen att han haft rätt att skjuta, men menade samtidigt att det inte var bevisat att han inte agerat i nödvärn. Polismanne­n friades.

Möjlighet att backa

Domen överklagad­es till hovrätten som gjorde en annan bedömning.

I domen, som kom i juni, skriver rätten att om målsägande­n ”hade klarat av att hoppa ner på marken och påbörja ett angrepp mot poliserna så bör andra handlingsa­lternativ ha varit tillgängli­ga.”

Vidare skriver rätten att målsägande­n inte var utrustad med ”något vapen som kunde användas på avstånd och poliserna hade möjlighet att backa.”

Slutsatsen var att polismanne­n inte agerat i nödvärn och gjort sig skyldig till tjänstefel. Han dömdes att betala 4 000 kronor i dagsböter.

Polismanne­n har nu överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen.

 ?? ??
 ?? FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? BROTTSPLAT­S. Från det här fönstret föll målsägande­n efter att ha träffats av två skott som avlossats av polis på gatan.
FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING BROTTSPLAT­S. Från det här fönstret föll målsägande­n efter att ha träffats av två skott som avlossats av polis på gatan.
 ?? FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? FALLHÖJD.
Enligt förundersö­kningen är det ungefär 6,5 meter från fönstret ner till gatan.
FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING FALLHÖJD. Enligt förundersö­kningen är det ungefär 6,5 meter från fönstret ner till gatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden