Mitt i Kungsholmen

De knackar på dörren till fullmäktig­e

HÖG TRÖSKEL. få uppstickar­e tar sig in

- Klara B Orreteg

Vi vill sätta solceller på alla kommunens bostadshus.

Idag sitter nio partier i Stockholms stads kommunfull­mäktige. Men många fler knackar på dörren och vill ta del av de 101 mandaten som tillsamman­s skapar stadens styre.

Medborgerl­ig Samling, Klimatalli­ansen och Piratparti­et. Det är tre partier som vill ta klivet in i kommunfull­mäktige. Men en snabb tillbakabl­ick visar att det kan vara svårt. Senast ett oetablerat parti släpptes in var när Fi och SD kom in 2014. Innan det var det Ny Demokrati 1991.

Vill införa vegonorm

Klimatalli­ansen har, som namnet antyder, klimatet som kärnfråga. Stockholms tredjenamn Annika Carlsson-kanyama tror att deras politik kommer ta dem hela vägen fram.

Vad är det första ni skulle göra om ni kom in?

– Det ena är att införa vegonorm. Vi vet att det har jättestor effekt på klimatutsl­äppen. Det andra är att vi vill sätta solceller på alla kommunens bostadshus.

Droglibera­lt alternativ

Piratparti­et sätter människans rätt till privatliv och integritet högt. De vill bland annat legalisera användande av droger, ge stockholma­rna större möjlighet att påverka sina områden och testa basinkomst i ett större pilotförsö­k.

– Sen vill vi ha en ansvarsful­l digitalise­ring. Inga mer skolplattf­ormsskanda­ler och miljonregn på projekt som aldrig blir färdiga, säger partiledar­en och Stockholms förstanamn Katarina Stensson.

Medborgerl­ig Samling lägger stor vikt vid människans frihet. De vill avskaffa kvotering, stoppa fri migration och främst hjälpa människor i nöd på plats snarare än via asyl i Sverige. De satsar minst fem mandat i kommunfull­mäktige. Toppnamnet Mikael Flink från Bromma är säker på att deras närvaro i Stadshuset skulle bli tydlig för stockholma­rna.

– Vi vill förnya demokratin. Politikern­a ska lyssna på vad medborgarn­a vill och jobba på uppdrag av dem, snarare än att uppfostra medborgarn­a. Det första vi kommer göra är att inrätta en internrevi­sion som ska ge stockholma­rna insyn i vad som försiggår i stadshuset.

Såväl Piratparti­et som Medborgerl­ig Samling har funnits i flera år, medan Klimatalli­ansen är ett nybildat parti. Alla tre partier ställer upp i riksdagsva­let och i Stockholm ställer Medborgerl­ig Samling även upp i valet för Regionfull­mäktige.

Mikael Flink är Medborgerl­ig Samlings toppnamn i Stockholm.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Annika CarlssonKa­nyama ställer upp för Klimatalli­ansen i valet.
FOTO: PRIVAT Annika CarlssonKa­nyama ställer upp för Klimatalli­ansen i valet.
 ?? FOTO: TOBIAS HELLSTEN ?? Katarina Stensson är Piratparti­ets förstanamn, tillika partiledar­e.
FOTO: TOBIAS HELLSTEN Katarina Stensson är Piratparti­ets förstanamn, tillika partiledar­e.
 ?? FOTO: TOMAS FRANSSON ??
FOTO: TOMAS FRANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden