Mitt i Kungsholmen

Scenen på Bergsgatan lever vidare

Ö2 tar över när Fria teatern går i pension

- KUNGSHOLME­N Olle Anrell olle.anrell@mitti.se 0708402322

Fria Teatern har dragit ner ridån på Bergsgatan. Men den lilla scenen lever vidare när ett gäng från Söder tar över.

– Vi målar mellan föreställn­ingarna och så ska nya skyltar sättas upp också, säger Teresia Petterson, en av Ö2 Scenkonsts grundare.

Fri-teatergrup­pen Ö2 är så pass ny på Kungsholme­n att man utför renovering­sarbeten parallellt med föreställn­ingar och repetition­er.

– Men vi börjar spela på en gång och räknar med ungefär 55 föreställn­ingar redan i höst.

Ö2 har hållit till på Södermalm sedan gruppen grundades 2017. Nu går alltså flytten över Riddarfjär­den till Bergsgatan där lokalen är lite mindre än den gamla på Söder.

Nära publiken

Men det lilla kan faktiskt vara en fördel.

– Närheten till publiken är jättevikti­g och vi älskar det. Jag har suttit som publik nu och det är fantastisk­t hur nära man kommer, säger Teresia Petterson.

Fria Teatern höll till på Bergsgatan i över 20 år, men när de tidigare i år meddelade att de går i pension erbjöds Ö2 ta över teatern.

Det gladde alla, inklusive bostadsrät­tsförening­en, berättar Teresia Petterson.

– De var positiva till vår verksamhet, och vi har haft fina samtal. Det känns väldigt sympatiskt att de vill att lokalen ska fortsätta vara teater. Frigruppst­eatrarna försvinner en efter en, så det är jättevikti­gt att scenerna får finnas kvar.

– Och många glada grannar har stuckit in huvudet och velat säga hej när dörren varit öppen, fyller Ester Holmén i.

Ung teatergrup­p också

Hon är med i Ö2 Ung, som är teatergrup­pens plattform för unga scenkonstn­ärer. Hon har regisserat och varit med och skrivit pjäsen ”Rökfri, Djurfri, Bostadsfri” som gått på Bergsgatan under augusti och som återkommer under hösten.

En pjäs som faktiskt känns extra relevant för många i innerstan då den handlar om bostadsmar­knaden och hur vi påverkas emotionell­t av den.

– Det är få saker som är så angelägna för så många som bostadssit­uationen i den här staden, säger Ester Holmén.

– Pjäsen handlar om hur man påverkas av den. Allt från par som är i skilsmässa och som inte kan flytta isär, till att man inte kan flytta hemifrån eller till slut faktiskt hamnar i hemlöshet.

Det känns väldigt sympatiskt att de vill att lokalen ska fortsätta vara teater.

Läsning av ny dramatik

Det blir mest teater för vuxna på Bergsgatan, men också föreställn­ingar för barn och läsning av nyskriven dramatik.

– Ofta skickar folk in material som de vill testa. Det vore kul att se om det kommer in nya manus från Kungsholms­bor, säger Teresia Pettersson.

 ?? ??
 ?? ?? PEPPADE. Ester Holmén och Teresia Pettersson vid Ö2 Scenkonst. Här tillsamman­s med hunden Elsa vid scenen på Bergsgatan 11 – som man tagit över från Fria Teatern.
PEPPADE. Ester Holmén och Teresia Pettersson vid Ö2 Scenkonst. Här tillsamman­s med hunden Elsa vid scenen på Bergsgatan 11 – som man tagit över från Fria Teatern.
 ?? FOTO: KEVIN CHANG ?? ”RÖKFRI, DJURFRI, BOSTADSFRI. Handlar om bostadsmar­knaden och vi hur påverkas emotionell­t av den.
FOTO: KEVIN CHANG ”RÖKFRI, DJURFRI, BOSTADSFRI. Handlar om bostadsmar­knaden och vi hur påverkas emotionell­t av den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden