Mitt i Kungsholmen

”Slår hårt mot alla hushåll”

- Johan Sjölund

Efter många år där vi levt i den bästa av två världar bryts den trenden nu, och den bryts brutalt.

STOCLHOLM

Stigande räntor och priser kommer att slå hårt mot hushållen i Stockholm.

Men det kan också bli ett nyttigt uppvaknand­e – och ett steg mot en sundare amortering­skultur, menar privatekon­omen Arturo Arques på Swedbank.

– Det som händer nu får väldigt stora konsekvens­er för hushållens ekonomi, hög inflation och höga bolåneränt­or gräver djupa hål. Bolåneränt­orna har på ett år fördubblat­s för många, det är en jätteförän­dring – och de är fortsatt på väg upp, säger Arturo Arques, privatekon­om på Swedbank.

De senaste åren har många tjänat stora pengar på bostadsmar­knaden. Enligt Arturo Arques har avkastning­en varit 75 procent av börsens – men till halva risken.

”Nyttigt uppvaknand­e”

Nu ser det annorlunda ut. Och det kan vara ett nyttigt uppvaknand­e, speciellt för den generation som bara har varit med om låga räntor och stigande bostadspri­ser, menar Arturo Arques.

– Efter många år där vi levt i den bästa av två världar bryts den trenden nu, och den bryts brutalt. Hushållen behöver en sund och hållbar ekonomi där vi sparar först och konsumerar sedan. Det lärde min mamma mig när jag växte upp, och det rådet är fortfarand­e lika bra, säger Arturo Arques och tillägger snabbt:

– En annan sak mamma lärde mig var att man inte ska vara sparsam på någon annans bekostnad, då är man snål, och ingen vill leva med en snåljåp.

Hur ska man tänka kring rörlig kontra bunden ränta?

– Om du har en hög skuldsättn­ing och känner att räntan är hög redan i dag, och ser ett stort värde i att veta exakt hur stora dina

boendekost­nader är – då ska du starkt överväga att binda åtminstone delar av lånet.

– Om du har stora marginaler kan du rulla vidare med rörlig, men ta höjd för en ränta på sex procent. Det är bra, inte bara för räntehöjni­ngar, utan för höjda levnadsomk­ostnader i allmänhet.

Att amortera kan löna sig

Arturo Arques slår också ett slag för amortering – i synnerhet nu när räntorna inte längre är rekordlåga. Amortering sänker den totala kreditkost­naden – och det ökar möjlighete­rna att låna pengar i framtiden, poängterar han.

– Om du lånar en miljon kronor till en ränta på fyra procent, då blir den totala kreditkost­naden 200 000 kronor lägre om du amorterar bort lånet på 20 år i stället för 30. Och om du inte amorterar alls har du betalat två miljoner kronor i ränta efter 50 år – och du sitter kvar med hela lånet. Det här borde alla kreditgiva­re vara skyldiga att informera om.

 ?? ?? Arturo Arques, privatekon­om på Swedbank.
Arturo Arques, privatekon­om på Swedbank.
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden