Mitt i Kungsholmen

Många kroggäster alldeles för fulla

”Måste vända trenden”

-

Tydligt att personal behöver uppdatera sin kunskap.

Fler märkbart påverkade och kraftigt berusade gäster på stans krogar. Det kunde polisen konstatera vid sin senaste tillsyn.

Polisen gjorde tillsamman­s med Stockholms stad en tillsyn på 63 serverings­ställen förra helgen. Det handlade om nattklubba­r, pubar, restaurang­er och hotell i innerstan och i söderort.

Åtta nattklubba­r/pubar utmärkte sig genom att de hade många rejält berusade gäster.

– Man har ett stort personligt ansvar när man serverar alkohol. Man ska se till att individen man serverar inte blir märkbart påverkad och tänka på att de ska kunna ta sig hem på ett tryggt och säkert sätt, säger Gisella Bjurhäll, kommunpoli­s vid lokalpolis­område Norrmalm.

Enligt polisen har krogmiljön många utmaningar just nu, med högt besökstryc­k, yngre gäster som inte gått på krogen under pandemin och mycket ny personal som kanske inte alltid är utbildad nog.

Dessutom har många rutiner försvunnit under pandemin när klubbar och krogar haft verksamhet­en helt eller delvis nere.

Folk kräktes

Polisen såg under tillsynen brister i samarbetet mellan personalen, bristande berusnings­kontroll vid barer och entréer, outbildad serverings­personal samt bristfälli­g arbetsledn­ing.

Man noterade även krossat glas på golvet, någon som kräktes i en pissoar och en nödutgång som var låst.

– Det talar för att vi har en utmaning och en bransch som behöver bulla upp med kunskap, skapa en bättre drift och ett bättre samarbete med oss.

På en nattklubb blev en bartender rapportera­d för brott mot alkohollag­en då hen enligt polisen sålde fyra starköl till en gäst som hade hängande ögonlock, sluddrande tal och stod ostadigt.

Jämfört med liknade tillsynsin­satser under senaste året hade denna betydligt fler märkbart påverkade eller kraftigt berusade gäster.

Nu måste kunskapen hos personalen bli större och verktyg ges, menar Gisella Bjurhäll som tycker att krogarna generellt är positiva till att utveckla sina verksamhet­er och ta emot feedback.

– Det är tydligt att personal behöver uppdatera sin kunskap. Vi kommer att behöva hjälpas åt att vända trenden med överserver­ade gäster.

Olle Anrell olle.anrell@mitti.se 0708402322

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? POSITIVT. Tillsynspe­rsonalen kunde dock konstatera att inga gäster under 18 år som drack alkohol upptäcktes trots en stor mängd stickprovs­kontroller vid Stureplan och övriga innerstan.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M POSITIVT. Tillsynspe­rsonalen kunde dock konstatera att inga gäster under 18 år som drack alkohol upptäcktes trots en stor mängd stickprovs­kontroller vid Stureplan och övriga innerstan.
 ?? ?? POLIS. Gisella Bjurhäll. FOTO: MINNA RIDDERSTOL­PE/POLISEN
POLIS. Gisella Bjurhäll. FOTO: MINNA RIDDERSTOL­PE/POLISEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden