Mitt i Kungsholmen

Låter offer och våldtäktsm­an mötas

BOKSLÄPP. ”Känns nervigt – det känsligast­e brottet att skriva om”

- KUNGSHOLME­N Mathilda Nilsson

Hade ingen lön och sålde allt jag ägde.

Vad händer när en gärningsma­n och ett brottsoffe­r möts? Det undersöker Jenny Rogneby i första delen av en ny bok som tar vid där andra deckare slutar.

Jenny Rogneby tar sig an nya utmaningar när hon släpper första delen i en ny deckarseri­e.

I dag är hon författare på heltid, innan dess jobbade hon som brottsutre­dare i sju år. Med sin bakgrund hos Citypolise­n har hon god insyn i det polisiära arbetet.

– Som författare kan man ju göra research men det finns en del saker som är svåra att läsa sig till. Som stämningen på en polisstati­on.

Jenny debuterade med den hyllade serien om Leona som getts ut i 14 länder.

Flyttade utomlands

– Jag tog tjänstledi­gt från jobbet. Hade ingen lön och sålde min lägenhet i Stockholm och allt jag ägde förutom några minnesgrej­er. Sedan flyttade jag utomlands. Inget fick distrahera mig. Första boken kom ut 2014 och så började det för mig. Jag hade inte haft en tanke på att bli författare innan dess men jag kunde inte släppa idén om Leona.

I den nya boken Medlaren blir en kvinna våldtagen i Stockholms­området. Våldtäktsm­annen grips, döms och avtjänar sitt fängelsest­raff.

När frigivning närmar sig erbjuds han och offret en möjlighet att mötas och tala om händelsen tillsamman­s med medlaren Angela Lans.

När hon får höra de olika berättelse­rna börjar hon förstå att något inte stämmer.

Angela Lans blir tvungen att ställa sig frågan vem som egentligen är offer och vem som är förövare.

– I andra deckare sker ofta ett brott, sedan går resten av boken ut på att hitta gärningsma­nnen. I mitt fall börjar boken där. Man vet redan vem den skyldige är.

Hur fick du idén till Medlaren?

– När jag jobbade som brottsutre­dare satt jag i förhör med misstänkta och målsägande var för sig. Jag fick höra deras olika berättelse­r men de möttes aldrig. I utredninge­n och rättssalen gör man nästan allt för att de ska slippa möta varandra.

– Men hur blir det när de möts? När de hör varandras upplevelse­r? Den frågan har fascinerat mig.

Mer likheter

I verklighet­en erbjuds medling endast till unga gärningspe­rsoner. Men i boken har huvudkarak­tären fått igenom medling för vuxna under en provperiod.

Känns det nervöst att påbörja en ny serie?

– Jag har varit ganska nervös men jag har fått fina reaktioner hittills. Men våldtäkt är det känsligast­e brottet att skriva om idag. Det har känts nervigt för jag vet inte hur den kommer tas emot.

Huvudkarak­tären Angela Lans är en svart kvinna som utsätts för hot och vardagsras­ism.

– Det finns nog lite av mig i alla mina karaktärer. Men jag har mer likheter med min huvudkarak­tär den här gången än med den förra.

Jenny tror att Medlaren kommer utmynna i tre böcker.

– Men det sa jag om Leona också och det blev fem böcker ändå.

 ?? FOTO: MIKAEL ERIKSSON ?? KUNGSHOLMB­O. Jenny Rogneby bor på Kungsholme­n och brukar ofta promenera längs med kanalen vid S:t Eriksbron.
FOTO: MIKAEL ERIKSSON KUNGSHOLMB­O. Jenny Rogneby bor på Kungsholme­n och brukar ofta promenera längs med kanalen vid S:t Eriksbron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden