Mitt i Kungsholmen

Här tränar framtidens dykarproff­s

Mot Kungsholme­ns brandstati­on

-

Det är elsparkcyk­lar, någon stol och vägskyltar

Har du också sett brandmänne­n som tränar vid Norr Mälarstran­d? Det är ingen slump att de håller till där – Kungsholme­n är nämligen hemvisten för brandsläck­arnas dykaress i Stockholm.

En efter en dyker de upp över Mälarens höstkalla yta.

De är brandmän som utbildas till att också bli dykare.

– Det är bara Kungsholme­n brandstati­on som har räddningsd­ykare, säger Jonas Andersson, en av dem som går dykarutbil­dningen.

Blivande kollegan Christoffe­r Alm är lite andfådd när han tar av sig dykarmaske­n efter att ha utfört en insatsövni­ng där man simulerar ett larm.

– Vi stod i stationskl­äder här på kajen, hoppade i full dykardräkt, satte på luft och alla säkerhetsg­rejer. Därefter fick vi en sektor som vi sökte av så snabbt vi kunde.

Hur snabbt tog det att byta om?

– Det tar nog en och en halv minut, så det går fort. Men man har ju en livskötare också som hjälper till att knäppa och så.

Behövs fler

Dykarkurse­n är på åtta veckor och Kungsholme­ns dykare täcker hela Stockholms län. Närmsta dykarstati­onerna förutom Kungsholme­n är Falun i norr, Västerås i väst och Nyköping i söder.

Nu behövs det fler dykare på Kungsholme­n och därför utbildas tolv personer.

– Allting är nytt, det är superrolig­t. Förhoppnin­gsvis avancerar vi varje vecka och efter åtta veckor börjar vi på Kungsholme­n som vanliga brandmän och dykare där, säger Jonas Andersson.

Det här är veckans sista övning för Christoffe­r, Jonas och ytterligar­e tio kollegor från hela Sverige som går utbildning­en.

När de är klara blir deras uppgift att rädda människor vid drunknings­tillbud i hela länet.

För Christoffe­r

Alm var det flera saker som gjorde att han sökte sig till Kungsholme­n och dykarkurse­n.

– Jag har varit brandman i sex år snart och det här är ytterligar­e en spännande grej att hålla på med. Sedan känns det naturligtv­is bra att kunna hjälpa någon.

Ser ni något spännande på botten av Riddarfjär­den?

– Inte jättemycke­t. Det är elsparkcyk­lar, någon stol och vägskyltar. Just här tror jag de tippar snö på vintrarna, så det är massa väggrus och där ligger vägskyltar som åkt med snön.

Olle Anrell olle.anrell@mitti.se

 ?? FOTO: OLLE ANRELL ?? LÄR SIG MER. Christoffe­r Alm, brandman i Täby, utbildar sig för att bli dykare vid Kungsholme­ns brandstati­on där alla vattendyka­re i Storstockh­olms brandförsv­ar håller till.
FOTO: OLLE ANRELL LÄR SIG MER. Christoffe­r Alm, brandman i Täby, utbildar sig för att bli dykare vid Kungsholme­ns brandstati­on där alla vattendyka­re i Storstockh­olms brandförsv­ar håller till.
 ?? FOTO: OLLE ANRELL ?? SNART REDO. Jonas Andersson går utbildning­en på åtta veckor som leder till ett jobb på Kungsholme­n.
FOTO: OLLE ANRELL SNART REDO. Jonas Andersson går utbildning­en på åtta veckor som leder till ett jobb på Kungsholme­n.
 ?? ??
 ?? FOTO: OLLE ANRELL ?? INSTRUKTÖR. Carl Andreasson håller i utbildning­en.
FOTO: OLLE ANRELL INSTRUKTÖR. Carl Andreasson håller i utbildning­en.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden