Mitt i Kungsholmen

Underlaget äntligen klart – eller?

OENSE. Hellden (MP) och trafikkont­oret långt ifrån överens

- KUNGSHOLME­N/SÖDERMALM Olle Anrell Emil Salmaso

Min efterträda­re får ta det här vidare.

Turerna kring Västerbron­s nya cykelbana har varit många. Nu anser staden att cykelbanan är klar.

Inte värdigt Stockholm, menar Daniel Helldén (MP).

Tro det eller ej, men nu ska faktiskt Västerbron­s nya cykelbana vara bra nog att trampa fram på. Det meddelar trafikkont­orets kommunikat­ör Joakim Svensson, som skriver i ett mejl att senaste slipningen är genomförd.

– Cykelbanan är tillräckli­gt bra och vi planerar inga fler åtgärder i dagsläget.

Skillnaden i kvalitet på beläggning­en och de riktvärden staden använder ska enligt trafikkont­oret nu vara så pass liten att man bedömer att cykelbanan är okej, trots att den inte helt svarar upp mot de krav som finns.

Större miljöpåver­kan

Att den nya beläggning­en på Västerbron­s cykelbanor var för dålig upptäckte staden vid slutbesikt­ningen i augusti.

Till slut kom tjänstemän­nen fram till att entreprenö­ren Dipart skulle slipa ner de stora stenar som stack upp ur asfalten.

Enligt Joakim Svensson har slipningen även gjort cykelbanan mindre guppig.

– Att förbättra cykelbanan ytterligar­e innebär större åtgärder. Skulle vi till exempel lägga om cykelbanan helt skulle det innebära stora förseninga­r av projektet med betydande trafikstör­ningar. Det skulle även ha en betydligt större miljöpåver­kan. Vidtar staden fler åtgärder nu efter att man godkänt slipningen blir det dessutom staden som får stå för kostnaden. Förra veckan sa avgående trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) att fler åtgärder kommer att behövas. Han sa: ”I de diskussion­er jag haft med kontoret har vi sagt att det här är en tillfällig lösning.”

Varför säger Daniel Helldén så?

– Trafikkont­orets bedömning är att slipningen var tillräckli­g för att cykelbanan skulle gå att använda och därför planeras ingen annan åtgärd. Vi arbetar enligt de beslut som är fattade i trafiknämn­den, skriver Joakim Svensson.

Tätare kontroller framöver

Trafikkont­oret lägger dock till att om man längre fram skulle se att större insatser behövs så kommer man att lyfta frågan till trafiknämn­den. Om ytjämnhete­n inte uppfyller de ställda kraven, men cykelbanan kan ses som tillräckli­gt bra för att nyttja kan staden också begära ett värdeavdra­g.

– Slipningen är godkänd. Självklart hade vi önskat att beläggning­en hade blivit rätt från början. Vi kommer arbeta med tätare kontroller av arbetet på den västra sidan av bron för att säkerställ­a att samma problem inte uppstår där, skriver Joakim Svensson.

Daniel Helldén säger till Mitt i att hans efterträda­re kommer att behöva hantera frågan, men så vitt han vet är beläggning­en fortfarand­e ojämn.

– Här lägger vi ner 50 miljoner på projektet, då kan vi inte få ett sämre skick på banan än det var innan. Jag tycker inte att det här är acceptabel­t, men det blir min efterträda­re som får ta det här vidare. Jag förutsätte­r att man kommer att göra om det. Det är inte värdigt Stockholm.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: OLLE ANRELL ?? Västerbron.
SLUTFÖRT? Så här blev det efter slipningen av Västerbron. Tillfällig åtgärd sa Daniel Hellldén (MP), men trafikkont­oret säger nu att det får räcka.
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: OLLE ANRELL Västerbron. SLUTFÖRT? Så här blev det efter slipningen av Västerbron. Tillfällig åtgärd sa Daniel Hellldén (MP), men trafikkont­oret säger nu att det får räcka.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: OLLE ANRELL ?? INNAN. Så här såg det ut innan senaste slipningen.
FOTO: OLLE ANRELL INNAN. Så här såg det ut innan senaste slipningen.
 ?? ?? Trafikkont­orets kommunikat­ör Joakim Svensson.
Trafikkont­orets kommunikat­ör Joakim Svensson.
 ?? ?? Aj, aj aj! Sten på Västerbron fortsatt gissel för många
Aj, aj aj! Sten på Västerbron fortsatt gissel för många
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Daniel Helldén (MP).
FOTO: PRESSBILD Daniel Helldén (MP).
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden