Mitt i Kungsholmen

Högalidsky­rkan fick varma hälsningar från förr i tiden

HALLÅ DÄR! Foton till nutiden från gamla plåtslagar­e Under taket till Högalidsky­rkan dolde sig en hälsning från 1930-talet. Det är bara ett av de spår av historien som kommit fram under renovering­en.

- Victor Malmcrona

Vi vill härmed sända våra varmaste hälsningar till våra efterfölja­nde medmännisk­or.

SÖDERMALM

Just nu renoveras Högalidsky­rkan. För några veckor sedan hittades en tidskapsel under taket.

I den fanns bilder och en hälsning, daterad 9 september 1932, tio år efter att kyrkan stod klar.

Där beskrivs kort hur taket täcktes med koppar efter att tidigare ha varit täckt med tegel. Det företag som utförde arbetet var A.W. Öhrström & Son AB.

Bilder och namnen på dem som utförde arbetet står med, och de skriver: ”Vi sända härmed våra varmaste hälsningar till våra efterfölja­nde medmännisk­or som råka att hitta dessa rader.”

– Det var roligt att hitta. Våra plåtslagar­e ska också lämna något för framtiden, säger Tor Hofsjö, blockchef vid In3prenad som utför renovering­en.

– Och i norra tornet finns även inskriptio­ner från dem som jobbade på 1980-talet.

Vissa inskriptio­ner är äldre än så. Initialern­a E.O. står bredvid datumet 18 augusti 1938 och en H.C. var på plats 26 april 1922.

Starkvin och snus

Andra fynd som gjorts är en flaska Maderiavin från bryggeriet Tegnér och Wilcken i Stockholm, samt gamla tobaksetui­er och cigarettpa­ket.

– Mest har vi hittat när vi schaktade ur källaren och kyrksalen. Det är byggmästar­fyllning, material från gamla kyrkor som krafsats ner. Lite ben har också dykt upp men det är svårt att säga var de kommer ifrån.

– Egentligen hade jag trott vi skulle hitta ännu mer, men kyrkan är inte så gammal. Här finns heller ingen kyrko

gård, då hade det nog varit annorlunda.

Ett möjligt fynd finns dock kvar, berättar Tor Hofsjö. När de arbetade vid norra tornet stannade nämligen en äldre herre utanför och frågade om de varit uppe i tornet.

– Hans pappa, eller farfar, hade tydligen gömt en flaska brännvin där uppe.

Invigs i juni 2023

Hittills har renovering­en gått enligt plan. Utvändigt är de i stort klara med fasaden, men toppen av kyrktornen kvarstår.

Invändigt har kyrkan –

med undantag av nischerna – avfärgats och återgått till den färg som arkitekten Ivar Tengbom planerat för.

Nästa år fyller Högalidsky­rkan 100 år. Den 10 juni ska den återinviga­s.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? PÅGÅENDE ARBETE. Bild från när Högalidsky­rkan på 1930talet fick sitt koppartak.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ PÅGÅENDE ARBETE. Bild från när Högalidsky­rkan på 1930talet fick sitt koppartak.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? tidskapsal­ar Storkyrkan.
MODERNISER­AS. Tor Hofsjö inne i kyrkan där interiören återgår till sin ursprungli­ga, vita färg. I golvet läggs golvvärme.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ tidskapsal­ar Storkyrkan. MODERNISER­AS. Tor Hofsjö inne i kyrkan där interiören återgår till sin ursprungli­ga, vita färg. I golvet läggs golvvärme.
 ?? ??
 ?? ?? GAMLA FYND. Tre saker som dykt upp under renovering­en: Ett tobaksetui, en flaska Madeira och turkiska cigaretter från AB Svenska tobaksmono­polet.
GAMLA FYND. Tre saker som dykt upp under renovering­en: Ett tobaksetui, en flaska Madeira och turkiska cigaretter från AB Svenska tobaksmono­polet.
 ?? ??
 ?? ?? FRÅN 1932. Tidskapsel­n hittades under taket. I den fanns en hälsning från – och bilder på – de som arbetade med kyrkans tak.
FRÅN 1932. Tidskapsel­n hittades under taket. I den fanns en hälsning från – och bilder på – de som arbetade med kyrkans tak.
 ?? ?? Tidskapsel­n från 1700-talet öppnad
Nyligen som hittats i
Tidskapsel­n från 1700-talet öppnad Nyligen som hittats i
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? SVEPNING. Känsliga inventarie­r har svepts i plast under renovering­en för att skyddas från damm.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ SVEPNING. Känsliga inventarie­r har svepts i plast under renovering­en för att skyddas från damm.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ??
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ
 ?? ?? skrev
skrev

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden