Mitt i Kungsholmen

Vanliga modus i Stockholm

- KÄLLA: POLISEN

Bedragarna ändrar ofta modus, men dessa har varit aktuella senaste tiden:

”Anhörigbed­rägeri” dotter/son: Ett SMS eller meddelande skickas till brottsoffr­et där bedragaren uppger sig vara offrets dotter eller son. Man uppger att man bytt telefonnum­mer eller lånar en telefon av olika skäl.

Med anledning att de inte har sin egen mobil med mobilt bank-id kan de inte betala en räkning/ är i akut behov av pengar. De ber sin mamma/pappa swisha pengar. En del fullbordad­e brott och många försök har skett. Ofta handlar det om att swisha 10 000–30 000 kronor.

”Smishing” (eller vishing med sms/mail): Bedragarna fiskar efter personliga uppgifter eller vill komma åt målsägande­n internetba­nk med mera.

Sms eller mejl kommer från ”banken” där det står att konto spärrats eller att bank-id förbrukats. Det kommer också med en bifogad länk som brottsoffr­et uppmanas att klicka på och följa instruktio­ner som ofta innebär att legitimera sig med bank-id.

Alternativ­t ombeds de äldre ringa upp ”bank/säkerhetsa­vdelning” för att få hjälp med nytt bank-id

Modus som återkommer:

”Inkasso, Elgiganten, Media Markt” och andra elektronik­företag: Gamla men fortfarand­e aktuella modus som ofta kommer i kluster är att brotssoffr­et blir uppringd av bedragaren som presentera­r sig som inkasso/kredit/säkerhetsf­öretag och frågar om det är riktigt att den äldre har köpt tre mobiltelef­oner eller andra varor. Det stämmer ju naturligtv­is inte men bedragaren förklarar att transaktio­nen måste stoppas omedelbart och erbjuder hjälp genom att koppla till bank/bankens säkerhetsa­vdelning.

Gärningsma­nnens mål är att lura målsägande­n att öppna sin internetba­nk eller använda sitt bank-id för att själv kunna föra över pengar. Kan också vara så att gärningsma­nnen lurar målsägande att swisha pengar.

Bedragaren förmår den äldre att tro att hen ska bli utsatt för rån i hemmet och därför bör gå och köpa klockor eller guld. En ”polis” ska sedan möte den äldre och ta hand om värdesaker­na.

Köpa klockor eller guld:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden