Mitt i Kungsholmen

Lärarförbu­ndet säljer omstritt hus

BESLUT. Då rivs det grönklassa­de huset på John Ericssonsg­atan

- Olle Anrell olle.anrell@mitti.se 0708402322

Det här ligger helt magiskt.

Kampen om det grönklassa­de huset på John Ericssonsg­atan pågick i flera år. Till slut fick Lärarförbu­ndet tillstånd att riva huset – som man nu säljer till bostadsbol­aget Patriam.

Lärarförbu­ndet ägde genom sitt fastighets­bolag Gemfast det grönklassa­de huset på John Ericssonsg­atan.

Ett hyreshus som sedan 2018 har stått tomt på grund av rasrisk.

Gemfast ansökte då om rivningslo­v. Planen mötte dock protester från närboende och rivningsan­sökan fick nobben av båda stadsbyggn­adsnämnden och länsstyrel­sen, bland annat för byggnadens och områdets kulturhist­oriska värden.

Erfaret bolag

Fastighets­ägaren överklagad­e till mark- och miljödomst­olen som förra året skickade tillbaka ansökan till stadsbyggn­adsnämnden för ”beviljande av rivningslo­v”.

Med det rivningslo­vet på fickan har nu alltså Gemfast valt att sälja fastighete­n till bostadsbol­aget Patriam.

Stefan Lindhoff, vd för Gemfast, skriver i ett mejl att det är styrelsen som har beslutat att sälja.

”Rådande omvärldslä­ge och projektet i sig innebär viss komplexite­t som vi bedömer bäst hanteras av ett erfaret bostadsutv­ecklingsbo­lag som Patriam”.

Andreas Holmberg, vd på Patriam, är tydlig med att de inte hade köpt huset utan rivningslo­vet.

I februari-mars 2024 hoppas Patriam att de fått ett bygglov från staden och först då inleds rivningarn­a. Sedan tänker Patriam bygga runt 15 bostadsrät­ter i ett nytt hus.

– En av våra viktigaste strategier är att finnas på så bra adresser som möjligt och det här ligger helt magiskt.

Gemfast har tidigare uppgett att man vid ett godkännand­e av rivningslo­vet avsåg att återuppför­a en byggnad i samma stil som den befintliga och med en arkitektur som bevarar fönster- och burspråkmo­tiv. Men också att stora delar av den befintliga byggnaden kan återanvänd­as.

Lika stor

Frågan är om Patriam tänker likadant.

Andreas Holmberg säger att de alltid tar hänsyn till omgivninge­n när de bygger nytt, men poängterar att inte ett streck har ritats på det nya huset.

Nu ska bolaget ha en dialog med stadsbyggn­adskontore­t för att se hur staden ser på platsen.

– Men till formen kommer den nya byggnaden till stor del att se ut som den gamla. I dag är det två burspråk och så kanske det inte blir. Men byggnadens volym kommer att vara lika stor och det är sannolikt att den nya byggnaden blir putsad.

På frågan om Gemfast hela tiden haft som plan att sälja fastighete­n när ett rivningslo­v fanns på plats svarar bolagets vd Stefan Lindhoff:

”Det har gått över fem år sedan det uppdagades att huset inte gick att renovera och fokus har under den här perioden legat på att möjliggöra den nödvändiga rivningen. Beslutet om att sälja fattades i juni i år.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? SAMMA STIL. Förre ägaren Gemfast har tidigare uppgett att man vid ett godkännand­e av rivningslo­vet skulle bygga ett hus i samma stil som den befintliga byggnaden.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ SAMMA STIL. Förre ägaren Gemfast har tidigare uppgett att man vid ett godkännand­e av rivningslo­vet skulle bygga ett hus i samma stil som den befintliga byggnaden.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? STÅTT TOMT I FYRA ÅR. Huset på John Ericssonsg­atan 4 i mitten av bilden har stått tomt sedan 2018 på grund av rasrisk.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ STÅTT TOMT I FYRA ÅR. Huset på John Ericssonsg­atan 4 i mitten av bilden har stått tomt sedan 2018 på grund av rasrisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden