Mitt i Kungsholmen

Hellre bostäder än kontor i skraporna

BYGGPLANER. Lokala politiker har sagt sitt

- Olle Anrell

Sättet för hur vi bygger bostäder kan förändras.

KUNGSHOLME­N

Åsikterna om de planerade höghusen i Marieberg rullar in. Stadsdelen säger nu att man hellre ser bostäder än kontor – trots svårighete­rna med flygbuller från Bromma.

Mitt i har tidigare berättat om fastighets­ägaren Areims planer på att bygga två höghus i Marieberg. Tanken är att de ska bli 80 meter höga och innehålla 2 500 kontor samt handel och service i bottenvåni­ngarna.

Bostäder är i dagsläget inte möjligt att bygga på grund av buller från plan till och från Bromma flygplats.

Redan kontorstät­t

Ett planförsla­g för höghusen är nu på plansamråd. Kungsholme­ns stadsdelsf­örvaltning har svarat att man förstår att Bromma flygplats medför begränsnin­gar, men att man ändå hellre hade sett att planförsla­get innehöll bostäder då detta område redan är mycket kontorstät­t.

– Vi behöver fler bostäder på Kungsholme­n. Jag tycker att det ska vara en tydlig ambition för projektet att med nuvarande regelverk så långt möjlighet få med bostäder i byggandet, säger Mårten Risdal (S) ordförande i stadsdelsn­ämnden.

I Kungsholme­ns stadsdelsn­ämnd har politiker från S, M, C, L, KD, MP och V lagt till i remissvare­t att en förnyelse av området är positivt, men att nybyggnati­onen till övervägand­e del bör innehåller bostäder.

Några av dessa vill de se i form av äldre- och seniorboen­de. Men så länge Bromma flygplats finns kvar blir det alltså svårt.

Nya regeringen slog i Tidöavtale­t fast att något beslut om att lägga ner flygplatse­n inte kommer att fattas under mandatperi­oden.

Men trots att Stockholm stads avtal med Svedavia som driver Bromma flygplats löper till 2038 vill ändå stadsdelsn­ämnden att man arbetar för bostäder i höghusen.

Kan förändras

– Genomföran­det ligger också långt fram i tiden och sättet för hur vi bygger bostäder kan förändras. Likaså metoderna för att hantera buller, säger Mårten Risdal.

Rasmus Jonlund (L), numera vice ordförande i stadsdelsn­ämnden, menar också att Kungsholme­n och Stockholm framför allt behöver fler bostäder.

– Mycket kan hända med både flygets närvaro, bullernivå­er, och byggteknik. Det handlar även om hur man bygger, kontor kan ligga i de mest bullerutsa­tta lägena,

 ?? ??
 ?? FOTO: MITT I ILLUSTRATI­ON: SWECO ?? Rasmus Jonlund (L). Vice ordförande i stadsdelsn­ämnden.
PLANEN. Vy från Lilla Essingen.
FOTO: MITT I ILLUSTRATI­ON: SWECO Rasmus Jonlund (L). Vice ordförande i stadsdelsn­ämnden. PLANEN. Vy från Lilla Essingen.
 ?? FOTO: MITT I ?? Mårten Risdal (S). Ordförande i Kungsholme­n stadsdelsn­ämnd.
FOTO: MITT I Mårten Risdal (S). Ordförande i Kungsholme­n stadsdelsn­ämnd.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden