Mitt i Kungsholmen

10 000 bostäder på 8 år – och tusentals fler att vänta

När ska byggstöket i stan ta slut?

- Victor Malmcrona | Olle Anrell Johan Sjölund | Emil Salmaso

Nästan varje gång man går en sväng på stan tycks man snubbla på en ny byggarbets­plats. Kanske inte är så konstigt. Enligt siffror från kommunen som Mitt i tagit del av har det byggts ungefär 10 000 nya bostäder sedan 2014.

Samtidigt pågår fortfarand­e flera stora byggprojek­t.

I Norra Djurgårdss­tan har strax över 3 000 lägenheter färdigstäl­lts, men det är ändå en bit kvar till de 12 000 som är planerade. I Hagastaden, på Stockholms­sidan, har man kommit halvvägs – runt 1 600 av 3 800.

På Södermalm ska nya

kvarteret Persikan i Barnängen ge 1 240 lägenheter till 2025 och på Kungsholme­n väntas 2 500 nya i Hornsberg och Stadshagen.

Femton år framåt väntas de flesta av de projekten vara mer eller mindre klara. Men sedan då? Är det färdigbygg­t i innerstan?

– Innerstan blir aldrig klar, den kommer alltid förändras och utvecklas. Klart vi kan tänka oss att fortsätta med överdäckni­ngar av spår och mindre förtätning­ar av olika slag. Men tittar vi bortom 2035, då är det inga jättestora projekt jag ser framför mig, säger stadsbyggn­adsborgarr­ådet Jan Valeskog (S).

Gällande större projekt är det förorten som ska priorite

ras i framtiden. Jan Valeskog nämner bland annat Skärholmen, Farsta och Järva.

– Vi vill även få igång en process kring Bromma flygplats. Om den avvecklas kan vi där bygga upp mot 30 000 bostäder. Det minskar även trycket på andra delar av Stockholm.

M: Behöver bli lättare

Från opposition­shåll håller man med om att större projekt bör ske utanför tullarna, men att innerstan fortfarand­e har stor potential.

– I kvarteret Persikan tog man en yta som var en gammal Sl-depå och hittade en möjlighet för utveckling. Sådant kan det ske mer av i innerstan när saker kan

användas på nya sätt, säger opposition­sborgarråd­et Dennis Wedin (M).

Processern­a kring sådana omställnin­gar borde göras enklare, menar han.

– Vi behöver fler bostäder i innerstan. Då har vi inte råd att ha väldigt komplicera­de processer.

Vidare ser han inte mer förtätning som en väg framåt, då staden är beroende av sina parker och grönområde­n.

– Då ser jag hellre att vi tänker utanför boxen med överdäckni­ng av järnvägssp­år eller underlätta­r för att bygga om vindar och ovanpå på befintliga tak.

 ?? ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD ?? VÄRTAHAMNE­N. Här byggs 1 700 bostäder med byggstart 2023–2027.
BYGGPLANER. i Stockholm innerstad. Cirka 21 500 bostäder finns det planer på fram till år 2035.
ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD VÄRTAHAMNE­N. Här byggs 1 700 bostäder med byggstart 2023–2027. BYGGPLANER. i Stockholm innerstad. Cirka 21 500 bostäder finns det planer på fram till år 2035.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD/DAVID WIBERG ?? STADSHAGEN. Hittills är 30 av 1 775 bostäder klara – beräknas vara klart tidigast 2030.
Det byggs för fullt
ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD/DAVID WIBERG STADSHAGEN. Hittills är 30 av 1 775 bostäder klara – beräknas vara klart tidigast 2030. Det byggs för fullt
 ?? ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD/DAVID WIBERG ?? HAGASTADEN. 2 136 bostäder återstår att byggas av totalt 3 800.
ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD/DAVID WIBERG HAGASTADEN. 2 136 bostäder återstår att byggas av totalt 3 800.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden