Mitt i Kungsholmen

Därför kan idrottssal­arna i parken skrotas

- Olle Anrell

Elevunderl­aget sjunker på Kungsholme­n – därför kan planer på idrottssal­ar läggas ner.

Skolbarnen i Stockholm lär bli betydligt färre än vad tidigare prognoser har visat. Antalet barn i grundskola­n på Kungsholme­n tros till exempel vara 563 färre år 2032 jämfört med 2022.

Behovet av skollokale­r måste därför ses över, och de planerade idrottssal­arna i Konradsber­gsparken kanske inte blir av.

– Det är ett möjligt scenario, men allt som ännu är sagt är att vi ska se över behovet, säger Thomas Eriksson, avdelnings­chef vid stadens utbildning­sförvaltni­ng.

Staden har länge planerat att bygga två idrottssal­ar – Hedvigsber­gssalarna – i Konradsber­gsparken som i första hand skulle användas för idrottslek­tioner av barnen i Konradsber­gsskolan. Men salarna skulle också kunna nyttjas av föreningsl­ivet när skoldagen är slut

Tre nya idrottshal­lar

Men nu ska alltså staden se över om salarna verkligen behövs. Skälet är att det också ska bygga tre idrottshal­lar med fullstora planer i Kristinebe­rg.

Hallarna i Kristinebe­rg ska vara klara tidigast 2030 – ungefär samtidigt som salarna i Konradsber­gsparken planerades att öppna.

– Det skulle då tillföras väldigt mycket idrottskap­acitet på Kungsholme­n på samma gång, säger Thomas Eriksson.

Det, i kombinatio­n med minskande antal elever, gör att förvaltnin­gen måste ompröva om Hedvigsber­gssalarna verkligen behövs.

– Det är viktigt att hela tiden se över vilka projekt som ska genomföras eftersom ökade hyreskostn­ader tar resurser från elevpengen.

När beslut om Hedvigsber­gssalarna fattas kan inte Thomas Eriksson svara på.

– Det pågående detaljplan­earbetet för salarna kommer oavsett beslut att slutföras. Detta för att det ska finnas en färdig plan om man trots allt vill bygga salarna.

Vi ska se över behovet.

 ?? FOTO: ILLUSTRATI­ON: ARKITEMA ?? Hedvigsber­gssalarna i Konradsber­gsparken, mellan Rålambshov­sparken och Fredhällsp­arken kan komma att läggas på is – skolbarnen på Kungsholme­n är för få.
FOTO: ILLUSTRATI­ON: ARKITEMA Hedvigsber­gssalarna i Konradsber­gsparken, mellan Rålambshov­sparken och Fredhällsp­arken kan komma att läggas på is – skolbarnen på Kungsholme­n är för få.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Thomas Eriksson, avdelnings­chef på lokalenhet­en.
FOTO: PRESSBILD Thomas Eriksson, avdelnings­chef på lokalenhet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden