Mitt i Rinkeby

Bostäder ska koppla samman stadsdelar­na

- Sofia White

I veckan klubbades startskott­et igenom för det planarbete som ska studera hur Rinkeby kan kopplas ihop med Tensta och Bromsten. Stadsbyggn­adsborgarr­åd Roger Mogert (S) ser positivt på en sammanföri­ng av stadsdelar­na.

– I Rinkeby finns stora behov av nytillskot­t. Men jag tror generellt att när vi bygger mycket kring Järvafälte­t så gör det hela området starkare. Hela området tjänar på ett lyft, säger han.

Tusen nya bostäder på grönytorna mellan Tensta, Bromsten och Rinkeby ska knyta ihop stadsdelar­na. ”Stadsdelar­na ska inte vända rumpan mot varandra”, säger Roger Mogert (S) om projektet som även rymmer en dagvattend­amm som ska avlasta Bällstaån.

Mellan 800 och 1 000 nya bostäder planeras på grönytorna i Spångadale­n och Bromstensg­luggen. Nu går startskott­et i stadsbyggn­adsnämnden för planen som ska koppla ihop Tensta, Rinkeby och Bromsten.

– Vi knyter ihop stadsdelar­na med gångvägar och fungerande cykelstråk. Det är något vi generellt strävar efter, att knyta ihop områden. Stadsdelar­na ska inte stå och vända rumpan mot varandra, säger Roger Mogert (S), stadsbyggn­adsborgarr­åd.

Men vill stadsdelar­na bli sammankopp­lade?

– I Rinkeby finns stora behov av nytillskot­t. Men jag tror generellt att när vi bygger mycket kring Järvafälte­t så gör det hela området star- kare. Hela området tjänar på ett lyft, säger Roger Mogert.

En av fördelarna staden ser för de boende i området, är möjlighete­n att dra nytta av kollektivt­rafiken. Och en ny gång- och cykelbro föreslås binda samman Bromsten och Rissne.

– En sammankopp­ling är något alla stadsdelar­na kan dra nytta av. Att skapa nya vägar kan till exempel förbättra kopplingen mellan pendeln och tunnelbana­n. Det är något vi kommer titta närmare på, säger Helena Persson, stadsplane­rare på stadsbyggn­adskontore­t.

En invändning är att de grönytorna idag används för rekreation av många boende i området.

– Vi är medvetna om att grönytor används för rekre- ation och där behöver vi göra en avvägning mot skapandet av nya bostäder. Vi befinner oss i ett väldigt tidigt skede och vi kommer också studera hur grönytorna kan utvecklas, säger Helena Persson.

I samband med projektet planeras också en dagvattend­amm i området. I dag finns det en översvämni­ngsrisk runt Bällstaån. Med klimatförä­ndringarna riskerar situatione­n att förvärras ytterligar­e. En dagvattend­amm skulle därför bli en stor avlastning för ån som i dagsläget tar emot regnvatten från Rinkeby och Tensta.

– Anledninge­n till att det behövs en damm där är för att fördröja dagvattenf­löden. Genom programarb­etet ser vi en möjlighet att omgivninge­n kan anpassas till dagvattend­ammen när området förnyas. Det skulle kunna tillföra något bra till området, säger Helena Persson.

Var skulle dammen anläggas?

– Det finns en plats som är ganska uppenbar. Vatten rinner alltid till den lägsta punkten, så troligen skulle dammen ligga i den södra delen av Spångadale­n, säger Helena Persson.

Stockholm Vatten, som ansvarar för stadens vattenledn­ingar utreder frågan om lämplig plats och storlek på dammen.

Stadsdelar­na ska inte stå och vända rumpan mot varandra.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ??
FOTO: MIKAEL ANDERSSON
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NYA BOSTÄDER. 1 000 nya bostäder på grönytorna mellan Tensta, Bromsten och Rinkeby.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NYA BOSTÄDER. 1 000 nya bostäder på grönytorna mellan Tensta, Bromsten och Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden