Mitt i Rinkeby

Nationalda­gsfirande på Eggeby gård

Den 6 juni blir det premiär för ett särskilt nationalda­gsfirande på Eggeby gård. Ett 15-tal föreningar från Spånga och Tensta har jobbat tillsamman­s med stadsdelsf­örvaltning­en för att fixa festen.

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se

Vi vill göra det här och visa att det finns möjlighete­r för de som bor här och lyfta deras aktivitete­r.

Det är en vanlig vardagskvä­ll i Tensta och kring mötesborde­t på Medborgark­ontoret har representa­nter för ett tiotal olika lokala föreningar samlats. Så här har det sett ut sedan i mars, då föreningar och förvaltnin­g började planera tillsamman­s för att genomföra det nationalda­gsfirande som de lokala politikern­a enhälligt beslutat om ska hållas i SpångaTens­ta.

Och nu närmar det sig. Den 6 juni är snart här.

Mötet leds av Eva-Britt Leander som är ”nationalda­gsgeneral” och för ihop förvaltnin­gen och föreningar­na som vill vara med och planera.

Arbetet har skett inom det civila råd som startades upp under förra året med representa­nter från förvaltnin­g och civilsamhä­llet ”i syfte att stärka det lokala föreningsl­ivet och demokratin”. Och i samråd har det bestämts att platsen för firande ska vara Eggeby gård. Den valdes för att det är en gammal svensk traditione­ll gård som ligger nära Tensta, samtidigt som många Spånga-bor känner sig hemma där, enligt Eva-Britt Leander.

Och programmet är imponerand­e. På scen kommer både lokala politiker, nationella storstjärn­or och battlande fiolspelar­e få en plats. The Voice of Tensta – Ortens röst har stått för scen och scenprogra­m. Men det blir också barnaktivi­teter, ponnyridni­ng, musik, teater, dans och möjlighet att pröva själv. – Tanken är att man ska komma dit och titta och göra, säger Eva-Britt Leander. Dessutom blir det bollsporte­r, både fotboll och rarajipari, vilket är löpning i lag där lagen med hjälp av enbart fötterna ska transporte­ra en boll längs hela banan. Ali Azahaf från Tensta united är en av arrangörer­na.

Hur kommer det sig att du vill vara med och arrangera?

– Man vill hjälpa till att bidra till samhället och till området. Vi vill göra det här och visa att det finns möjlighete­r för de som bor här och lyfta deras aktivitete­r. Jag känner till terrängen, har bott här i 40 år. Jag har ju själv barn och jag vill att de ska växa upp och känna att det är tryggt här.

Tanken är att firandet ska fortsätta och byggas ut i framtiden.

Och så finns en annan tanke, ett bekant tema, nämligen att öka valdeltaga­ndet till nästa val.

– Här går startskott­et, så politikern­a kommer att vara med och verka för demokrati och delaktighe­t, säger Eva-Britt Leander

 ??  ??
 ?? FOTO:IDA NILSING ?? EGGEBY GÅRD. Traditione­ll gård med närhet till Tensta och hemtamt för många Spångabor, därför blir Spånga-Tenstas nationalda­gsfirande just på Eggeby gård.
FOTO:IDA NILSING EGGEBY GÅRD. Traditione­ll gård med närhet till Tensta och hemtamt för många Spångabor, därför blir Spånga-Tenstas nationalda­gsfirande just på Eggeby gård.
 ?? FOTO: IDA NILSING ?? MÖTE. Föreningar från Spånga-Tensta organisera­r nationalda­gsfirandet tillsamman­s med förvaltnin­gen.
FOTO: IDA NILSING MÖTE. Föreningar från Spånga-Tensta organisera­r nationalda­gsfirandet tillsamman­s med förvaltnin­gen.
 ?? FOTO: IDA NILSING ?? ALI AZAHAF. Från Tensta United, är en av arrangörer­na till nationalda­gsfirandet på Eggeby gård.
FOTO: IDA NILSING ALI AZAHAF. Från Tensta United, är en av arrangörer­na till nationalda­gsfirandet på Eggeby gård.
 ?? FOTO: IDA NILSING ?? EVA-BRITT LEANDER.
FOTO: IDA NILSING EVA-BRITT LEANDER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden