Mitt i Rinkeby

Dags att prova motocross

- August Spångberg

Förra året lockade Järva MK:s ”prova på-dag” drygt 170 personer. Sista helgen i maj är det dags igen. För alla barn upp till 14 år är det gratis att testa på motocross.

– Dessa tillfällen gör att fler får upp ögonen för sporten, säger Hans Nygårds, som sitter i Järva MK:s styrelse.

Förra året arrangerad­e Järva MK i samarbete med Crosskolan en ”prova på-dag” där barn får testa banan helt gratis. Den som är över 14 år har också möjlighete­n och då endast för 100 kronor. Dagen har lockat alla typer av människor. Gamla och unga.

Killar och tjejer. Allt nödvändigt material finns att tillgå utan några kostnader.

Crosskolan är ett initiativ av Gabriel Losell som också är ansvarig för prova på-dagarna tillsamman­s med de utvalda motorklubb­arna. Projektet var tidigare riktat enbart till barn, men på senare år kan alltså även vuxna kunnat delta. Järva MK är en av de alla platser som prova på dagarna kommer hålla till på. Crosskolan turnerar över hela landet och när man summerade förra året hade nästan 7 000 personer deltagit.

Järva motorklubb med runt 500 medlemmar är en av landets äldsta föreningar och har fostrat många tävlande som vunnit både VM och SM. Klubben anordnar

också vanliga träningar för JKM:s medlemmar. Hans Nygårds, som sitter i styrelsen i Järva Motorklubb, säger så här om den uppskattad­e dagen.

– Förra året var väldigt lyckat och lockade många som ville prova på motorsport. Och intresset är stort även inför årets tillfälle. Det har trillat in en hel del anmälninga­r på mejlen, berättar han.

Projektet startades 2012 utan och kommer minst hålla till 2017. Svenska motorcykel & snöskoterf­örbundet är numera involverad­e i projektet och stöttar med nödvändigt kapital för att få fler att uppleva motorsport. Förbundet har tillsamman­s med de involverad­e parterna tagit fram en plan och strategi för att fortsätta driva detta.

Intresset för motorsport i området kring Järva är rela- tivt stort och dagarna har varit populära. Dock är motorsport relativt dyrt jämfört med många andra sporter vilket ibland kan sätta stopp för folk. Men efter att folk har fått prova på har det alltså fått fler att börja på motorsport.

– Intresset för motorsport kring området vi är verksamma i är stort och vi har många medlemmar. Dessa tillfällen gör att fler får upp ögonen för sporten och det är alltid några som brukar börja efter att de fått möjlighete­n att prova på. Det är såklart kul, berättar ledamoten.

Den 28 maj är det alltså dags igen. Banan som används är en av Sveriges anrikaste banor, Barkarby

 ??  ??
 ?? FOTO:ELIN NORDLUND, ARKIV ?? TESTA PÅ. Den som vill kan testa på motocross i helgen. Inga förkunskap­er behövs och allt ingår.
FOTO:ELIN NORDLUND, ARKIV TESTA PÅ. Den som vill kan testa på motocross i helgen. Inga förkunskap­er behövs och allt ingår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden