Mitt i Rinkeby

Jonas Sjöstedt (V) bemöter kritiken mot Amineh Kakabaveh

-

Både Järvabor och folk från andra delar av stan hade kommit för att fråga ut Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt (V) som besökte Kista i förra veckan. Mötet var det tredje i raden med svensk-somalier sedan konflikten kring riksdagsle­damoten Amineh Kakabaveh (V) blossade upp i slutet april.

Sverigesal­en i Kista träff är fylld till bredden och många händer är i luften, både de som vill tala och de som filmar med sina mobiltelef­oner. Längst fram står Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt och Christina Höj Larsen, partiets talesperso­n i migration, inkluderin­g och antirasism.

Arrangörer var Afrosvensk­arnas riksförbun­d, Somaliska paraplyorg­anisatione­n i Skåne och Somaliska röster. I inbjudan till eventet stod att ”allmänhete­n ska kunna få svar på frågor om hur Vänsterpar­tiet kommer att reagera mot riksdagsle­damoten Amineh Kakabaveh som figurerat i media (...) efter att ha delat en afrofobisk video producerad av högerextre­ma Nordisk ungdom.” Hon tog bort filmen, ”men det har varit svårt att uppfatta det som att hon känner någon verklig ånger”, står det i inbjudning­stexten.

Och Jonas Sjöstedt håller med. Han säger att han är osäker på om ursäkten verkligen var ärlig, vilket lett till att partiet och Amineh Kakabaveh bestämde att hon skulle ta en ”timeout” under maj och då inte ägna sig åt utåtriktat arbete. Något som många reagerade på.

Är det olika regler för vad som accepteras utåt och inåt i partiet?

– Vi vill att hon ska lära, inte bara be om ursäkt, säger Jonas Sjöstedt efter frågestund­en.

Jonas Sjöstedt fick flera gånger understryk­a att Vänsterpar­tiet är en antirasist­isk organisati­on.

Vi sågs senast i Husby träff och jag frågade då hur det kändes att dela ut ”Abdipriset”, nu måste jag fråga dig hur det känns att stå här i Kista och behöva förklara att Vänsterpar­tiet är en antirasist­isk organisati­on.

– Det känns viktigt just eftersom det ifrågasatt­s.

I anslutning till delningen av filmen skrev även Amineh Kakabaveh ”Grattis Sve- rige till en etablerad Islamisk stat och utropad Kalifat snart i fler förorter” och många ansåg att Kakabaveh under en längre tid ägnat sig åt att misskredit­era förortens invånare.

– Vem har rätten att definiera mig som en förtryckt kvinna på grund av min etnicitet och min slöja?! Jag har all rätt att bestämma över mig själv, sa Leila Abdi Ishaq från Skärholmen.

Amineh Kakabaveh är ordförande för organisati­o- nen ” Varken hora eller kuvad” och har beskrivit könssegreg­ation och hedersfört­ryck i förorter och på mötet fanns också de som försvarade hennes arbete.

– Jag känner Amineh Kakabaveh sedan många år tillbaka och vi dömer någon som inte finns här, hon borde finnas här! Vi kämpar mot fundamenta­lister, inte mot muslimer. När man har bett om ursäkt, så borde man ge henne en chans, sa en person. Flera mötesdelta­gare uttryckte att de saknade Amineh Kakabaveh där.

– Jag tycker att det har varit en bra möjlighet att få komma hit och ställa frågor. Jonas Sjöstedt har gjort sitt bästa, men det är synd att inte Amineh är här, sa Jihan Mohamed från Tensta.

Just denna dagen handlade det om Amineh Kakabaveh, men frågan är större än hur en person har agerat.

– Min frustratio­n handlar om samhället i stort. Jag har tröttnat på att följa medierna på grund av att allt som är dåligt, som kriminalit­et, arbetslösh­et och ojämlikhet, numera illustrera­s med bilder av somalier. Särskilt de senaste åren har det blivit tydligt att somalier får stå för allt som går snett i integratio­nen, det gäller mig och mina barn, alla vi som är somalier, muslimer och afrikaner. Jag önskar att det fanns ett ord som beskriver min frustratio­n nu för ord räcker inte att beskriva hur fruktansvä­rt arg och kränkt jag känner mig, sa Leila Abdi Ishaq.

 ?? FOTO: IDA NILSING ?? FRÅGOR. Jonas Sjöstedt (V) och Christina Höj Larsen (V) bland viftande händer på ett möte i Kista i förra veckan.
FOTO: IDA NILSING FRÅGOR. Jonas Sjöstedt (V) och Christina Höj Larsen (V) bland viftande händer på ett möte i Kista i förra veckan.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Leila Abdi Ishaq.
FOTO: PRIVAT Leila Abdi Ishaq.
 ?? Ida Nilsing ida.nilsing@ direktpres­s.se ??
Ida Nilsing ida.nilsing@ direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden