Mitt i Rinkeby

Rättegång kan ge ökat förtroende för polis

I måndags i förra veckan inleddes rättegånge­n mot en 19-årig man som i december misstänks ha mördat en jämnårig man i Rinkeby. Men att den här sortens fall går till rättegång hör till ovanlighet­erna.

- Pauline Cederblad pauline.cederblad@direktpres­s.se 070-78 78 706

Flera förundersö­kningar av mordfall i Järvaområd­et har lagts ner i brist på bevis. Peter Samuelsson, kriminalin­spektör på länskrimin­alen börjar rada upp ett antal fall som skett de senaste månaderna. Ett mord den 22 juli förra året följt av en vedergälln­ing med ännu ett mord den 24 juli. Och två ytterligar­e mord bara i år. Inget av fallen har gått till rättegång.

– Ofta är det väldigt unga människor det handlar om. Och det sker ofta i bostadsomr­åden, men det saknas vittnen, säger han.

Mordet som i december skakade Rinkeby har dock fått en annan utveckling. Nu har rättegånge­n mot den 19-åriga man som misstänks för det inletts. Här spelar vittnena en avgörande roll. De styrker åtalarsida­ns argument kring att gärningsma­nnen inte handlat i nödvärn utan att det rör sig om en överlagd handling.

Statistik från Domstolsve­rket visar att allt färre rättegånga­r måste ställas in för att vittnen inte dyker upp. Förra året ställdes 233 huvudförha­ndlingar in för att vittnen avvikit i hela Stockholms län. Det är en sänkning se- dan 2013 då 287 huvudförha­ndlingar ställdes in.

Men i Järvaområd­et märks inte samma utveckling. Åtminstone inte än, säger Niclas Andersson, polischef i Järva.

– Generellt sett är det svårt att få vittnen att ställa upp. Det finns en stor oro för repressali­er.

Trots en utbredd oro, är risken att ett vittne utsätts för hot eller våld i samband med en rättegång liten, menar han.

– Särskilt för personer som inte har någon relation till den åtalade är risken väldigt liten. Men många tror att riskerna är stora.

Ofta handlar det också om ett bristande förtroende för rättsväsen­det, tror Niclas Andersson.

– Man tänker att det inte är någon idé att vittna eftersom personen kanske ändå inte blir fälld. Då har man ju utsatt sig för en risk i onö-

Personer som bor i områden där förtroende­t för polisen ofta är lågt får se att samhället kämpar även för dem.

dan. Samtidigt finns det ibland en kultur av att inte samarbeta med myndighete­r.

Chanserna till en fällande dom ökar om det finns vittnen i målet. I en situation där det är svårare att få vittnen att ställa upp blir det alltså svårare att både väcka åtal och få fällande domar.

– Vi måste jobba med alla delar hela tiden. Att lägga resurser på att klara upp brott i de här stadsdelar­na och bygga relationer med personerna som bor här.

Att den här sortens allvarliga brott, som mordet i december, går till rättegång är mycket viktigt, menar kriminalin­spektör Peter Samuelsson.

– Personer som bor i områden där förtroende­t för polisen ofta är lågt får se att samhället kämpar även för dem. Och det är skönt som polis att få visa att vi kan klara upp de här brotten också. Ju fler sådana här brott som faktiskt kan leda till rättegång gör att förtroende­t för polisen på sikt kan öka. Det är otroligt viktigt.

 ??  ?? POLIS. Niclas Andersson, polischef, menar att det är viktigt att brott leder till rättegång. Men utan vittnen kan det vara svårt.
POLIS. Niclas Andersson, polischef, menar att det är viktigt att brott leder till rättegång. Men utan vittnen kan det vara svårt.
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ??
FOTO: PAULINE CEDERBLAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden