Mitt i Rinkeby

Husby-event mot våldet

- Ida Nilsing

Förra lördagen stod flera stora stjärnor på scen i Husby. Syftet med arrangeman­get var att skapa gemenskap och samling mot våldet.

– Det är den stora frågan nu, säger Arman Pargar, en av de unga arrangörer­na.

Finess, Kumba och Ansie Brown var de tre stora affischnam­nen när Fryshuset Husby och Eventevolu­tion (en nystartad verksamhet inom Fryshuset), samt Reactor, bjöd in till ett gratis event mot våld. Dessutom kom flera lokala artister och en poet.

Arman Pargar, 18, från Husby, trainee på Lugna gatan och en del av Eventevolu­tion, var en av dem som var med och arrangerad­e.

Hur kommer sig att du var med och gjorde det här?

– Det är folk som har dött och som har råkat illa ut, folk i vår ålder. Det har varit flera sådana grejer och vi har pratat mycket om det. Vi ser dessvärre inte att det blir någon skillnad, så vi måste göra något själva! Tanken är att vi gör ett event, hämtar folk från orten och skapar en samhörighe­t, säger han.

Med Michael Otabb på Fryshuset som mentor hade ungdomarna planerat eventet. Sex personer som jobbade intensivt med arrangeman­get.

– Vi har ringt, bokat, fixat scenen, pratat med tidning- ar och spridit informatio­n via sociala medier.

Och även om de främst vände sig till unga, var alla åldrar välkomna.

Var det svårt att få med artisterna?

– Vi frågade artister som vi vet kan relatera till ämnet, och de var med och ställde upp.

Rapparen Finess från Hässelby var exempelvis nyligen med i programmet ”Lyckliga gatan” på TV4 och delade sin berättelse om när hans bror blev mördad.

Känner du själv någon som drabbats?

– De har varit i våra åldrar och folk har pratat om det hela tiden. Det är den stora frågan nu, arbetslösh­et och att folk blir skjutna.

Har du själv några konkreta förslag på vad som borde göras?

– Jag vet inte vad jag ska säga, det finns så mycket saker. Från små till stora, men med detta vill vi i alla fall skapa samhörighe­t och gemenskap, mot våldet och göra en grej för orten.

Och med största sannolikhe­t kommer det att bli flera event framöver, ännu större till och med, om det går att få fler samarbetsp­artners. Och alla unga från Husby, Kista, Akalla är välkomna att vara med och arrangera events framöver.

 ?? FOTO: EVENTEVOLU­TION ?? FÖRBEREDDE. Arrangörer­na jobbade tillsamman­s för att fixa scen, sprida informatio­n och prata med tidningar.
FOTO: EVENTEVOLU­TION FÖRBEREDDE. Arrangörer­na jobbade tillsamman­s för att fixa scen, sprida informatio­n och prata med tidningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden