Mitt i Rinkeby

”Det är bioekonomi utan hänsyn till biologi”

- Rebecka Le Moine, Naturvårds­biolog

Ordet bioekonomi hyllas av diverse industrier, mest av de så kallade gröna näringarna. Skogsindus­trin är en av dem. Färgen på plantagern­a är ju ensidigt grön, med lite utrymme för nyanser då träden gärna ska vara av samma slag och ålder. Men bioekonomi är inget annat än ordet \”ekonomi\” med ett grönt och modernt prefix. Om jag skulle försöka översätta det så betyder det alltså \”hushållnin­g av biologiska resurser\”. Träd som råvara är ju biologisk, alltså något som tillhör vårt kretslopp, kan brytas ner och produceras igen.

Vi slipper i bästa fall inblandnin­gen av plast, olja, gas eller kol i framställn­ingen av trä – om vi inte räknar med hur maskinerna som skördar träden drivs eller besprutnin­gen av träden eller kemikalier­na som är inblandade för att transforme­ra ett ekosystem till toapapper och andra nödvändiga produkter, men det där är bara ”detaljer”.

Träden i ett skogsekosy­stem är även hem åt en betydande del av vår biodiversi­tet. I träden, levande som döda, bor det många arter av olika slag. Skogen erbjuder sina ekosystemt­jänster gratis. Hur tar det vackra ordet bioekonomi hänsyn till det? Om vi är bättre och mer ansvarsful­la när vi ska hushålla med dessa resurser ger sig inte av detta prefix: för vad är skillnaden i vårt sätt att hushålla naturen före och efter lanseringe­n av begreppet?

Mellan 1960 och 2012 ha renligt Riksskogs taxeringen från Sverigesla­ntbruksuni­versitet 11,6 miljoner hektar slutavverk­ats, cirka hälften av den produk- tiva skogsmarks­arealen. Andelen produktiv skogsmark 0-60 år är blott 61 procent. Och vi har idag 1 814 rödlistade arter knutna till skog. Det finns inget som helst tvivel om att avverkning är den främsta anledninge­n till att arter rödlistas i Sverige.

Det gör att närskogsin­dustrierna förespråka­rbioekonom­ibli r orden tomma och betydelsel­ösa, eftersom att de inte diskuterar planetens samtliga gränser utan endast fokuserar på klimatet. Detta har jag h örtiför edrag både underskogs näringsvec­kan och på floraoch fauna vårds konferense­n. Det är alltså inget undantag att skogsindus­trin fokuserar på klimatfråg­an snarare än biodiversi­tet. Och det är ingen tillfällig­het att skogsindus­trin glömmer nämna att de fortsätter offrar vår främst överskridn­a planetära gräns till förmån för klimatet (som hamnar på tredje plats) just som vi lever i det sjätte massutdöen­det. Det verkar snarare vara en genomtänkt strategi, och med prefixet \”bio\” försöker de dribbla bort åhörarna i ett intryck av frid och fröjd.

Kan det vara så att biologisk mångfald fortsätter stryka på foten, eftersom att vi finner svårighete­r att koppla bevarande av naturen till lönsamhet, inom vårt traditione­lla och fyrkantiga synsätt? Vi ska hugga ner skogen för att rädda oss från klimatkris­en. Kan vi tjäna pengar på kuppen så är väl det en bonus, men först och främst ska vi rädda oss från klimatkris­en! Det är bioekonomi utan hänsyn till biologi.

 ??  ?? SKOGSAVVER­KNING. Leder till att fler och fler arter rödlistas, skriver Rebecka Le Moine.
SKOGSAVVER­KNING. Leder till att fler och fler arter rödlistas, skriver Rebecka Le Moine.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden