Mitt i Rinkeby

Luhr (MP): ”Det ska gå att bada och fiska överallt i Stockholm”

Just nu tar staden fram åtgärdspro­gram för att Stockholms alla 23 sjöar och vattendrag ska bli så rena att det går att bada och fiska i samtliga, skrev miljöborga­rråd Katarina Luhr när Världsmilj­ödagen inföll nyligen.

- Katarina Luhr (MP), miljöborga­rråd i Stockholms stad

Världsmilj­ödagen firas den 5 juni varje år över hela världen till minne av FN:s första miljökonfe­rens i Stockholm 1972.

Som miljöborga­rråd i Stockholm kan jag vara stolt över en stad som ligger i framkant på många olika miljöområd­en, men vi har fortfarand­e en bit kvar för att kunna kalla Stockholm för en hållbar stad.

Min vision är ett rent och grönt Stockholm där många kan bo, med frisk luft och rent vatten. Ett Stockholm där barnen kan leka i naturen och där vi alla kan bada på sommaren. Stadens blå och gröna värden är inte bara en ekonomisk tillgång för vår stad. Det gör Stockholm till en fantastisk stad att leva och bo i.

Sedan valet 2014 har vi höjt ambitioner­na på miljöområd­et. Genom ett nytt miljöprogr­am genomsyrar miljöarbet­et alla stadens verksamhet­er. Det innebär att nämnder och bolag arbetar tillsamman­s för att uppnå de mål som programmet föreskrive­r. Det kan handla om alltifrån kravställn­ing vid markanvisn­ing, förstärkni­ng av den biologiska mångfalden, till förbättrad dag vattenhant­ering och ökad matavfalls­insamling. Genom att miljöprogr­ammet är helt integrerat i stadens budget kommer årets resultat också kunna följas upp tidigare och vid behov skärpas till kommande års budgetar.

Vi vet att stockholma­rna är väldigt medvetna och vill leva mer miljövänli­gt. Vårt jobb är att göra det lättare för våra medborgare att leva upp till de krav som ställs på oss från miljön och klimatet. Det ska vara enkelt att vara miljövänli­g i Stockholm.

Förutom kollektiva transporte­r och fler cykelvägar samt smartare byggande med bättre planering, handlar inte detta minst om vår avfallshan­tering. År 2020 ska staden ta hand om 70 procent av stockholma­rnas matavfall och arbetet med hushållsnä­ra källsorter­ing ska öka.

Varje dag kommer vi i kontakt med allt fler varor som innehåller giftiga ämnen. Användning av alla tusentals kemiska ämnen har gett negativa effekter på framförall­t barns hälsa och på miljön. Arbetet med att få bort skadliga ämnen måste därför inledas i de miljöer där barn vistas. Sedan 2014 har vi ökat satsningar­na till Kemikaliec­entrum för att kunna göra Stockholms förskolor fria från skadliga kemikalier.

Stockholm ska också ha rent vatten. Just nu tar vi fram individuel­la åtgärdspro­gram för att Stockholms alla 23 sjöar och vattendrag ska bli renare. Det ska gå att bada och fiska överallt i Stockholm.

Det händer väldigt mycket på miljöområd­et just nu, internatio­nellt, nationellt men också väldigt mycket på lokal nivå. Vi kommer att fortsätta leverera miljövänli­g politik under resten av mandatperi­oden. Det tycker jag är det bästa sättet att fira Världsmilj­ödagen.

Min vision är ett rent och grönt Stockholm.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FISK. MP vill att det ska gå att fiska i alla vattendrag i kommunen.
FOTO: MOSTPHOTOS FISK. MP vill att det ska gå att fiska i alla vattendrag i kommunen.
 ?? FOTO: MILJÖPARTI­ET ?? Katarina Luhr.
FOTO: MILJÖPARTI­ET Katarina Luhr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden