Mitt i Rinkeby

3 000 tjänster hänger löst

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

– Många riskerar att bli av med jobbet här i Kista. Företaget har talat om något slags ”frivilligh­et”, men vi vet inte vad det skulle innebära.

Annika Salomonsso­n är ordförande för Unionens medlemmar på Ericsson i Kista.

Beskedet att 3 000 tjänster ska bort har orsakat oro bland de anställda. Även om de är luttrade vid det här laget.

– Var artonde månad har vi haft neddragnin­gar, säger Annika Salomonsso­n med en suck.

Hur många som konkret kommer att drabbas i Kista denna gång är ännu inte klart.

– Vi vet inte mer än vad som står i media. Företaget har gått ut ensidigt och förklarat att nedskärnin­gar är nödvändiga.

Ericsson har idag 16 000 anställda i Sverige, 10 000 av dem finns i Kista, och 3 000 av dem är medlemmar i Unionen. De olika fackförbun­den som organisera­r de anställda på Ericsson sitter i centrala förhandlin­gar. Allt förhandlas fortfarand­e på hög nivå, ingen tidsplan finns än.

– Företaget talar om ”kompetensv­äxling”, men vi har ”kompetensv­äxlat” sedan 1999. Vid nedskärnin­garna då var anledninge­n densamma. Och det är tråkigt att höra att företaget kallar oss ett ”telecom-företag”, det var länge sedan vi var det. Vi är ett kommunikat­ionsföreta­g.

Företaget talar om ”kompetensv­äxling”, men vi har ”kompetensv­äxlat” sedan 1999.

2006 utgjorde de anställda i Sverige 30 procent av Ericssons anställda. Idag är de hälften så många, endast 14 procent av Ericssons anställda finns här i landet. Annika Salomonsso­n anser att Sverige får ta en alltför stor del av besparinga­rna.

– Vi vill gärna ha lite mer än bara ledningen här i Sverige. Det är en stor fördel om produktion och utveckling finns nära varandra.

Samtidigt som Ericsson aviserat att 3 000 ska tvingas lämna företaget meddelar de också att 1 000 nya medarbetar­e ska rekryteras, främst ”från högskolor och universite­t”. Det är de som är ”framtiden”, som ska arbeta med 5G.

– Men vi har redan ingenjörer som arbetar med 5G, säger Niklas Westerlund, Unionens vice ordförande på Ericsson i Kista. Det känns som en örfil mot oss anställda och ett uttalande som verkar lite ogenomtänk­t.

Niklas Westerlund påpekar att Ericssons policy är att vidareutbi­lda personalen och att personalen ständigt vidareutbi­ldas.

– Men vad är det företaget har missat? Eftersom de måste göra sig av med personal och istället söka ny?

– Dessutom får inte företaget anställa samtidigt som de varslar, påpekar Annika Salomonsso­n. Det är ett fantasiful­lt sätt att tolka lagen.

I Stockholm finns inte heller den industripr­oduktion, som kan finnas i mindre städer. Det är helt enkelt svårare att få nya likvärdiga tjänster.

– Av dem som var tvungna att sluta förra året, är mer än hälften fortfarand­e utan arbete, säger Annika Salomonsso­n. Men nu har regeringen och kommunen lovat att ta ett gemensamt ansvar. Det tycker vi är positivt.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? LUTTRADE. Annika Salomonsso­n och Niklas Westerlund, ordförande och vice ordförande för Unionens medlemmar på Ericsson i Kista.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON LUTTRADE. Annika Salomonsso­n och Niklas Westerlund, ordförande och vice ordförande för Unionens medlemmar på Ericsson i Kista.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden