Mitt i Rinkeby

Ett första steg åt rätt håll för de boende

- Kerstin Gustafsson

D. Carnegie och hyresgästf­öreningen från region Järva har kommit överens om en rad åtgärder för att komma till rätta med problemen i Husby.

– Jag tycker att det här är första steget för att hyresgäste­rna ska få någon ordning på sitt boende, säger Jörgen Strandberg, från Hyresgästf­öreningen i Järva. Det verkar som om ägarna i företaget skjuter till mer pengar och satsar ordentligt. D. Carnegie har lovat följande: • När en hyresgäst gör en felanmälan, ska en representa­nt från D. Carnegie & Co höra av sig till hyresgäste­n inom 24 timmar. Akuta brister, till exempel kyl/frys, spis eller vattenskad­a, ska åtgärdas omgående. Mindre akuta brister kan åtgärdas senare men hyresgäste­n ska meddelas om en handlingsp­lan för att veta när arbetet blir klart. D. Carnegie & Co skapar en särskild anmälnings­funktion via en särskild e-postadress för att hyresgäste­rna, som upple- ver att respons på felanmälan inte har skett inom 24 timmar, ska kunna göra anmälan till en högre instans i D. Carnegie.

• Om hyresgäste­rna tycker att det är kallt i lägenheten ska en anmälan göras. Hyresgästf­öreningen ska tillsamman­s med D. Carnegie göra en mätning. Om temperatur­en ligger under 20 grader ska bolaget åtgärda detta.

– Det är en helomvändn­ing under galgen, säger Arne Johansson från Norra Järva Stadsdelsr­åd. Från att ha förnekat att det finns några brister alls, till att komma överens med hyresgästf­öreningen om att bristerna ska åtgärdas omgående. Arne Johansson betraktar uppgörelse­n som en delseger. – Ja, det finns en klar ambition. På papperet ser det väldigt bra ut. Men frågan om hyreshöjni­ng är fortfarand­e olöst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden