Mitt i Rinkeby

Tenstakons­tnär fyller 70 år

Han föddes i Finland och började livet i Sverige som lärare. I dag är han verksam konstnär i sin ateljé på Järvafälte­t. Den 4 maj fyller Tenstakons­tnären Markku Huovila 70 år.

- Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@ direktpres­s.se

Livet började i Finland. Hans far jobbade på pappersbru­k med egen klinik där kvinnorna kunde föda barn.

– Min syster trodde att barnen blev till på pappersbru­ket, minns Markku Huovila.

Redan som liten hade han ett stort intresse för att rita. Med gott om papper från pappersbru­ket kunde han få utlopp för sitt intresse. Han skickade till och med in massor av teckningar till en tidning som anordnade en tävling. Priset var en stor chokladkak­a, men det fanns ett aber med detta.

– Jag är allergisk mot choklad, säger han med glimten i ögat samtidigt som han tillägger att framgång inte alltid bara är positivt.

Efter två rundor till London i 20-årsåldern för att arbeta inom olika yrken, började Markku att undervisa i engelska i Finland. Sedan ville han prova på något nytt och begav sig till Sverige och Borlänge för att jobba som hemspråksl­ärare.

Där fick han några mindre trevliga upplevelse­r, enbart för att han kom från Finland. Han minns när han bjöd upp en kvinna för att dansa.

– Jag kan inte dansa med dig, eftersom jag inte gillar finnar, säger han att hon ska ha sagt.

Efter bara ett läsår styrdes kossan sedan mot Stockholms­området, där han upplevde att det fanns mer tolerans och här har han bott sedan dess. Sedan början av 1980-talet har han bott på samma adress i Tensta och jobbat som konstnär och serieteckn­are.

Markku håller till i sin ateljé vid Eggeby gård på Järvafälte­t. Han visar oss runt i ateljén med serieteckn­ingar (oftast med satiriska inslag), konstverk, barnböcker och affischer som han gjort.

–I puberteten kanske flickor var mer intressant­a än att teckna. Det var inte förrän jag var i 30-årsåldern som jag började intressera mig för serier igen, berättar han.

Markku blev far ganska sent i livet och hans äldsta barn är i dag sexton år. Att han nu fyller 70 år och blir äldre är inget han lagt så mycket tankemöda på.

– Jag tänker inte på det, säger han.

Min syster trodde att barnen blev till på pappersbru­ket.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? AFFISCH. Markku har även gjort affischer till Tensta marknad.
AFFISCH. Markku har även gjort affischer till Tensta marknad.
 ??  ?? SATIR. Markku Huovila är både konstnär och skämtteckn­are.
SATIR. Markku Huovila är både konstnär och skämtteckn­are.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden