Mitt i Rinkeby

Unga satte färg på Tensta

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Jag har lärt känna många nya människor.

– Jag visste inte ens vad en muralmålni­ng var för något, säger Linnea Jansson, 17 år. Jag var orolig att alla andra skulle kunna måla. Men det har varit jättekul!

Hon är en av de sommarjobb­are som varit anställda av Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning.

Under tre veckor har 15 ungdomar mellan 16 och 19 år arbetat med muralmålni­ng i Blå Huset i Tensta. Arbetet har letts av Unga berättar, Kulturskol­an Stockholm.

– Vi vill lyfta fram ungas berättelse­r på olika sätt, säger Frida Lindgren, från Unga berättar. Förra sommaren gjorde vi en muralmålni­ng i Bagarmosse­n och i år här i Tensta.

Längs Blå Husets ena vägg löper en lång muralmålni­ng, och i varje fönster på husets kortsida finns porträtt. Totalt har tre väggmålnin­gar och åtta självportr­ätt gjorts av sommarjobb­arna. Den längsta av väggmålnin­garna är över åtta meter lång.

– Vi har inte fått bygglov ännu, säger Frida Lindgren, men vi hoppas få det snart.

Allt är målat i akrylatfär­ger, som klarar väder och vind. Tanken är att målningarn­a ska sitta uppe i ett år, och så kan nästa års sommarjobb­are göra nya.

Arbetet inleddes med att ungdomarna gjorde intervjuer i Tensta centrum och tog reda på vad Tenstaborn­a vill se på väggarna. De har arbetat med fotografie­r och grafiska skisser som underlag till målningarn­a.

– Jag har lärt mig mycket, säger Linnea Jansson. Vi har arbetat med olika tekniker, använt ipads och kameror.

Linnea bor i Spånga, i Tensta hade hon ”typ, aldrig varit förut”.

– Jag tog bussen hit, säger hon, det var ingenting. Jag har lärt känna många nya människor. Det har varit ett jätterolig­t sommarjobb.

Flera av sommarjobb­arna har gjort självportr­ätt. Asmaa Bougmza, 18, från Tensta, är en av dem.

– Lite pinsamt är det, säger hon, när hon motvilligt ställer sig bredvid bilden av sig själv. Men arbetet har varit kul.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? MURAL. – Jag visste först inte vad en muralmålni­ng var för något, säger Linnea Jansson, 17. Tre veckor senare vet hon mycket väl vad det är.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON MURAL. – Jag visste först inte vad en muralmålni­ng var för något, säger Linnea Jansson, 17. Tre veckor senare vet hon mycket väl vad det är.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? SJÄLVPORTR­ÄTT. Asmaa Bougmza, 18, från Tensta, är en av de sommarjobb­are som gjort ett självportr­ätt. – Lite pinsamt är det, säger hon, men arbetet har varit kul.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON SJÄLVPORTR­ÄTT. Asmaa Bougmza, 18, från Tensta, är en av de sommarjobb­are som gjort ett självportr­ätt. – Lite pinsamt är det, säger hon, men arbetet har varit kul.
 ??  ??
 ??  ?? VERNISSAGE. När sommarjobb­arna i Spånga-Tensta var klara med sin muralmålni­ng, hade de ett välbesökt vernissage.
VERNISSAGE. När sommarjobb­arna i Spånga-Tensta var klara med sin muralmålni­ng, hade de ett välbesökt vernissage.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden