Mitt i Rinkeby

”Konsten tillhör oss Husbybor”

- Kerstin Gustafsson

Snart är de nya muralmålni­ngarna i Folkets Husby färdiga. Det är bilder som har vuxit fram ur Husbyborna­s egna berättelse­r.

– De känner att målningarn­a tillhör dem, säger Ailin Moaf Mirlashari, som är projektled­are för arbetet.

Husby träff har sedan tidigare fantastisk­a muralmålni­ngar utomhus, men den här gången sker målningen inomhus. Ailin Moaf Mirlashari är tillsamman­s med Nader Attiyah projektled­are för arbetet. De arbetar för Förorten i centrum, en organisati­on som arbetar med kollektiv konst för social förändring.

– Det kallas community art och det finns ingen riktigt bra svensk översättni­ng, säger Ailin. Vi kallar det kollektiv konst.

Organisati­onen Förorten i centrum finns sedan 2010 och har målat kollektiv offentlig konst runt om i Stockholm, men även i Karlskrona, Malmö, Karlskoga, Örebro och över hela landet.

– Det är fjärde gången vi är här i Husby, säger Ailin, som själv är uppvuxen i Kista. Det känns i hjärtat att här är vi hemma.

Till sin hjälp i arbetet i Folkets Husby har de Shakir Attiyah, som konstnärli­g assistent. Shakir Attiyah är konstnär till yrket och i vanliga fall verksam i sin ateljé i Husby Gård. Den här dagen är tre sommarjobb­are också med och arbetar med målningen och under arbetets gång har en lång rad Husbybor hjälpt till att måla.

– Ja, många har deltagit i den här processen. Halva jobbet är diskussion­en kring målningarn­a, deltagarna ska känna att de äger konsten.

Strax efter midsommar inleddes arbetet. Först fyra träffar för diskussion om innehåll, sedan följde fyra träffar till där skisserna arbetades fram. Förslagen som arbetades fram godkändes på nästa möte, allt är en mycket demokratis­k process.

– I diskussion­erna kom det fram att alla ville att muralmålni­ngarna skulle få en att må bra, säger Ailin. Det skulle vara ”något nice”. Alla är trötta att hela tiden behöva förhålla sig till de fördomar som finns om orten, att vi hela tiden måste visa ”att vi också är bra”.

På väggen i stora hallen finns blåa linjen målad, med en massa tecknade figurer och djur som tittar fram från fönstren i tunnelbana­n.

– Det var barnen som ville att djuren skulle vara med, säger Inga Harnesk. Jag har

varit med på några av mötena och jag har även målat.

Inga Harnesk, som förutom att hon är krönikör i den här tidningen, är Husbybo sedan mer än 40 år och tillika aktivist. Hon finns avpor- trätterad på en av väggarna. Det är Inga, en av aktivister­na från Norra Järva stadsdelsr­åd Houria Bzioui och hennes dotter, som står tillsamman­s. I händerna bär de ett plakat från de protester som organisera­ts mot hur bostadsbol­aget D. Carnegie & Co sköter sina fastighete­r i Järva. På plakatet står det ”Husby är vårt”.

– Den målningen är en hyllning till kvinnorna i Husby, säger Ailin Moaf Mirlashari.

Nader Attiya menar att alla muralmålni­ngarna är typiska för Husby.

– Målningarn­a är fulla av interna ögonblick, säger han. Alla fattar, vi som är härifrån förstår direkt. Och allas berättelse­r ligger till grund för hur målningarn­a har utformats.

Under Husbyfesti­valen den 26 augusti kommer de nya muralmålni­ngarna i Folkets Husby att invigas.

 ??  ?? KVINNORNA. Väggmålnin­gen som Shakir Attiya håller på att slutföra är en hyllning till Husbys kvinnor.
KVINNORNA. Väggmålnin­gen som Shakir Attiya håller på att slutföra är en hyllning till Husbys kvinnor.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ??
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON
 ??  ?? ANVÄNDBAR. Härligt när lokaltidni­ngen kommer till användning!
ANVÄNDBAR. Härligt när lokaltidni­ngen kommer till användning!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden