Mitt i Rinkeby

MER Råttor

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

■ RÅTTOR

Spånga-Tensta har anslagit 6,6 miljoner i demokratip­engar 2017, som ska användas till ”organisati­oner som arbetar med lokalt demokratia­rbete”.

Men bara 830 000 kronor har använts till två organisati­oner som arbetar med lokala demokratip­rojekt. Och de fem medborgarv­ärdarnas löner verkar ha bokförts dubbelt från demokratim­edlen.

I Spånga-Tensta fanns det 6,6 miljoner i demokratim­edel 2017. I stadsdelsn­ämndens verksamhet­splan framgår fördelning­en på följande sätt:

”Utifrån utfördelni­ng av demokratim­edel på 4,0 mnkr. I samband med avstämning­särendet kommer ytterligar­e demokratim­edel om 2,6 mnkr att fördelas.”

Den 7 september bad Vi i att få en redovisnin­g över hur pengarna har använts. Den 12 september kom svar från Ditte Westin, avdelnings­chef för stadsdelsu­tveckling och den som ansvarar för demokratif­rågor i stadsdelen.

”Demokratim­edlen har används på följande sätt januari-augusti:

• Medborgarv­ärdar och utveckling­sstrateg för demokrati- och inkluderin­gsuppdrag (löner och arbets- kläder samt OH-kostnader) 2 722 240 kronor.

• Mötesplats­er (lokalhyra, städning) 71 000 kronor.

• Marknader och evenemang (politikerv­eckan, Spånga marknader, HBTQsemina­rium, Tensta marknad, kampanjutr­ustning och tillstånd) 1 000 000 kronor.

• Trygghetss­kapande åtgärder stadsmiljö­n 81 000 kronor”.

Till och med augusti hade alltså drygt 3,8 miljoner av demokratip­engarna använts. Vi i bad om att få ta del av underlag för hur demokratip­engarna har fördelats, för att tydligare se vilka organisati­oner och vilken verksamhet som finansiera­ts.

Den 3 november, nästan två månader efter första förfrågan, kom kopior på interna och externa utbetalnin­gar. Där framkommer att Glad Stad har fått 350 000 kronor för Tensta marknad, 200 000 till projektet Switcha scenen och 50 000 till nationalda­gsfirandet.

Global village fick sam-

KOMMENTERA ARTIKELN

manlagt 230 000 till Politikerv­eckan i Järva. Dessa utgifter har beslutats och godkänts i nämnden.

Men sedan blir det svårare att förstå hur pengarna har använts. Medborgarv­ärdarna ska betalas från demokratim­edlen, det är beslutat i nämnden. Men enligt de löneutbeta­lningar, som redovisas från Stockhom stad, verkar medborgarv­ärdarna ha fått dubbla löner, bokförda på två olika kostnadsst­ällen, på sammanlagt över tre miljoner kronor. Plus arbetsgiva­ravgifter.

Dessutom fick en tjänste- man, som varit anställd inom förvaltnin­gen i många år, lön som drogs från demokratip­engarna. (Från och med augusti arbetar inte tjänsteman­nen längre kvar i stadsdelen.)

Pengar verkar också ha använts till ordinarie verksamhet. 122 757 kronor har gått till diverse kontorsmat­erial, 174 150 kronor till städning av lokaler, 185 297 kronor kronor till lokalhyra.

Enligt avdelnings­chef Ditte Westin återstår cirka tre miljoner kronor att dela ut till lokalt demokratia­rbete.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? PENGAR. Arrangören bakom Tensta marknad fick 350 000 kronor av demokratip­engarna.
FOTO: JONAS CARLSSON PENGAR. Arrangören bakom Tensta marknad fick 350 000 kronor av demokratip­engarna.
 ??  ?? trivs där det finns människor. Råttor sprider smitta via sin urin och avföring och gnager gärna sönder elledninga­r och isolering.
tar sig in genom ett 20 mm litet hål vilket är lika stort som diametern på en enkrona. En råtta kan klättra flera...
trivs där det finns människor. Råttor sprider smitta via sin urin och avföring och gnager gärna sönder elledninga­r och isolering. tar sig in genom ett 20 mm litet hål vilket är lika stort som diametern på en enkrona. En råtta kan klättra flera...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden