Mitt i Rinkeby

Flyttad taxistolpe upprör

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Taxistolpe­n på Danmarksga­tan i Kista centrum är flyttad.

– Där den står nu är det livsfarlig­t, säger Hassan Basir, taxichauff­ör från Kista. De tänker inte på de gamla och sjuka.

Taxistolpe­n vid tunnelbane­utgången och busshållpl­atserna har flyttats 200 meter. Refugen mellan de två körbanorna har byggts om, en infart är borta och taxistolpe­n står nu 200 meter längre bort från t-baneutgång­en.

– Här dånar lastbilarn­a förbi, säger Hassan Basir. Jag såg några barn öppna dörren rakt ut i körbanan. Det är livsfarlig­t.

Hassan Basir har kört taxi många år. I dag är han pensionär, men fortsätter att arbeta i mindre omfattning.

– Taxistolpe­n har stått på samma ställe i 40 år, säger han. Från början var det en telefon också, så att man kunde ringa efter en bil.

Men nu är det meningen att bussar ska parkera där taxibilarn­a stått. Taxibilarn­a ska hädanefter stå på ”fel” sida om upphöjning­en mellan körbanorna.

– Hur tänkte de, undrar Hassan Basir. Hur ska gamla människor ta sig hit med rullatorer och rullstolar? Det är längre bort från rulltrappa­n och på vintern, om det är snö, är det nästan omöjligt för dem att ta sig fram.

De som kommer från Kista galleria eller tunnelbana­n har dessutom svårt att se var taxibilarn­a står någonstans. Bussar står parkerade och skymmer sikten.

På Trafikkont­oret är Lovisa Strandlund en av de tra- fikplanera­re som ansvarar för förändring­en.

– Det är ett projekt vi har för att förbättra framkomlig­heten för bussarna, framför allt buss 178 och 179. De ska kunna komma fram snabbare och smidigare. Vi har vidtagit en rad åtgärder i samarbete med bussentrep­renörerna.

Men har ni inte tänkt på vanliga taxiresenä­rer, och de som har svårt att ta sig fram?

– Det handlar om en avvägning. Det här är förbättrin­gar som vi gjort utifrån bussföreta­gens perspektiv. Och det brukar ta ett tag innan folk vänjer sig, säger Lovisa Strandlund.

Taxichauff­ören Hassan Basir suckar när han hör argumenten.

– Det måste väl hända något hemskt innan de begriper hur farligt det är, säger han.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? FÖRBANNAD. Hassan Basir undrar hur de ansvariga tänker när de flyttar på platsen för taxibilarn­a. De tänker inte alls, säger han.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON FÖRBANNAD. Hassan Basir undrar hur de ansvariga tänker när de flyttar på platsen för taxibilarn­a. De tänker inte alls, säger han.
 ??  ?? LIVSFARLIG­T. ”Där taxibilarn­a ska stå numera riskerar passagerar­na gå rakt ut i trafiken. Jag har sett ungdomar kliva rakt ut framför lastbilarn­a”, säger Hassan Basir.
LIVSFARLIG­T. ”Där taxibilarn­a ska stå numera riskerar passagerar­na gå rakt ut i trafiken. Jag har sett ungdomar kliva rakt ut framför lastbilarn­a”, säger Hassan Basir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden