Mitt i Rinkeby

Sportlovsk­ul med poesi och fotboll

Konkreta lösningar på samhällspr­oblemen i orten. Det var temat för den paneldebat­t som anordnades i Ungdomens hus i Rinkeby. – Vi pratar bara om problemen, sa Mohamed Ali, 20, som var moderator. Vi måste kolla framåt också.

- Kerstin Gustafsson

Atletico Rinkeby anordnade en fotbollstu­rnering och samtidigt en poesiverks­tad i Ungdomens hus under sportlovet. Innan slutspelet i fotbollen drog igång hade man bjudit in till en debatt.

– Vi störde oss på att alla bara pratar om kortsiktig­a lösningar, sade Mohamed Ali, som i vanliga fall läser tekniskt basår på KTH. Det var första gången han ledde en debatt.

– Alla pratar om fler poliser och fler kameror. Vi vill ha en diskussion om riktiga lösningar.

Moosa Assal, imam och fritidsled­are på Blå Huset i Tensta, inledde. Han mena- de att det var viktigt att prata med barnen i unga år och samtidigt utbilda föräldrarn­a. Han tyckte att föräldrar bär ett stort ansvar för hur det går för deras barn.

– Men både föräldrar och barn är offer i dag, sade Mohamed Nuur, lokal politiker för (S). Det är viktigt att se det. Samhället har ett ansvar.

Jakob Durling, lärare från Kista Internatio­nal School,

menade sar Rinkeby för alla att gör skolan och något att inte viktigt Atletico pas- i sitt arbete.

– De flesta av killarna som står och hänger nere i centrum vill inte vara där. Det är aldrig för sent att få ordning på sitt liv. Det tar bara lite längre tid för en del. Rashid Musa, från Sveriges Unga Muslimer, påminde om att kriminalit­et inte är något nytt, utan något som funnits jämt.

– Det finns de som tror att brottsligh­eten ligger i vårt DNA, men de har fel. Forskninge­n visar att risken för kriminalit­et är större för dem som växer upp i splittrade familjer och går i en skola utan resurser. Det är viktigt att satsa på riktigt, inte bara måla om fasaden. Det finns inget quick-fix.

Ilyas Hassan, från Förorten Mot Våld, var också med i panelen.

– Vi är den nya underklass­en, sade han. Skjutninga­rna här beror på ojämlikhet­en, vi måste förstå de bakomligga­nde orsakerna. Därför är det viktigt att vi fortsätter att organisera oss.

”Skjutninga­rna här beror på ojämlikhet­en”.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? FOTBOLL. Under två dagar anordnade Atletico Rinkeby en fotbollstu­rening i Ungdomens hus, samtidigt pågick poesiverks­tad, sminkkurs och paneldebat­t.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON FOTBOLL. Under två dagar anordnade Atletico Rinkeby en fotbollstu­rening i Ungdomens hus, samtidigt pågick poesiverks­tad, sminkkurs och paneldebat­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden