Mitt i Rinkeby

Först med eget bibliotek

-

Barn mår bra av böcker och berättelse­r. Genom att lyssna till någon som läser, bläddra i och prata om böcker övas språket.

Detta är något som Stockholms stad vill satsa på. Sex förskolor har valts ut för ett försök med förskolebi­bliotek, två av dem i Rinkeby-Kista.

Barnen hjälpte till

Förskolan Trollskoge­n hade redan tidigare en stark läskultur och många böcker. Nu tog personal och barn en del av sitt stora rörelserum och inredde en mysig biblioteks­hörna. Med projektpen­gar kunde man som barnen stämplade och märkte upp. – All personal får fortbildni­ng om hur man lägger upp en lässtund, vilka böcker som passar att läsa för olika åldrar och så vidare, berättar Carina Lundin Feli, pedagog på Trollskoge­n.

Bokpåsar att låna hem

Förskolan samarbetar med barnbiblio­tekarier från Stockholms stadsbibli­otek. De kommer till förskolan med böcker och kurser. Och trots att Trollskoge­n nu har ett eget bibliotek är projektets mål också att förskolans och föräldrarn­as besök på

Ett sätt att sänka tröskeln till böckernas värld är de bokpåsar som hänger på rad vid utgången från förskolans biblioteks­rum. Biblioteka­rierna har plockar ihop böcker på olika teman, till exempel ”Kalas”, ”Vänskap” eller ”Rim och ramsor”, och det är bara för föräldrarn­a att skriva upp sig på en lista och låna hem påsen.

 ??  ?? På förskolan Trollskoge­n i Husby har personal och barn gjort i ordning ett fint bibliotek.
På förskolan Trollskoge­n i Husby har personal och barn gjort i ordning ett fint bibliotek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden