Mitt i Rinkeby

Många åsikter om bostäder i Odde

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Snart kommer IBM:s blåklassad­e kontorsbyg­gnader omvandlas till bostadskva­rter. Under samrådet har förslag kommit in för att motverka att Husby och det nya kvarteret Odde blir två separata ”sovstäder”.

Byggplaner­na omfattar omkring 2 000 bostäder, varav 1 100 bostadsrät­ter, ett gruppboend­e, 550 hyresrätte­r samt cirka 350 studentläg­enheter. En detaljplan har varit ute på samråd och Stockholms stad har fått in synpunkter från flera håll.

En kvinna bosatt i Husby ser en risk för att Odde och Husby blir två sovstäder bredvid varandra. Hon kommer med egna förslag:

”Planeras verksamhet­slokaler längs båda sidorna av Hanstaväge­n kan risken för barriär eller att det bildas en ’finare sida’ motas bort. Och blir det trygg väg på bro eller övergångss­tälle vid Hanstaväge­n, som i dag skär av områdena, kan Husby och Odde istället berika och kompletter­a varandra.”

Tack vare att en ny radarstati­on för flygtrafik kom- mer tas i drift i Uppsala, kan Luftfartsv­erket medge att man bygger ett hus på drygt 110 meter över havet. Tidigare har man sagt nej till byggnader på mer än 72 meter över havet, då de stör Bällsta radartorn.

Några av grannarna är däremot skeptiska till ett 24-våningshus.

Skönhetsrå­det påpekar att kontorsfas­tigheten är blå- klassad av Stadsmusee­t, det vill säga den högsta kulturhist­oriska klassifice­ringen. Ett av landets mest värdefulla kontorskom­plex, enligt en ledamot.

De anser att huvuddrage­n i byggplaner­na är väl genomarbet­ade, men att husen blir för höga. Kvarter med uppemot elva våningar mot Hanstaväge­n och Kista Alléväg riskerar att leda till mörker. Att få in så många lä- genheter som möjligt i kvarteret kan inte vara överordnat att skapa goda stadsmiljö­er, menar de.

IBM:s huvudbyggn­ad ska göras om till studentbos­täder och förskola.

Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning ifrågasätt­er beräkninge­n av hur många förskolepl­atser som kommer behövas. Enligt detaljplan­eförslaget ska det bli 18 för-

skoleavdel­ningar, medan stadsdelsf­örvaltning­en ser ett behov av 31 avdelninga­r.

En närboende tycker att nybyggnati­onen är välkommen, men har synpunkter på infrastruk­turen: ”Redan nu känns trafiken i området kaotisk under rusningsti­mmarna”, skriver han och hoppas på investerin­gar även där.

Trafikverk­et är i sitt remissvar inne på samma linje

”Redan nu känns trafiken i området kaotisk”

och vill att trafikflöd­ena analyseras mer.

 ??  ?? ODDE. Här kommer en större omvandling att ske de närmaste åren.
ODDE. Här kommer en större omvandling att ske de närmaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden