Mitt i Rinkeby

Insamling till biobiljett­er för elever

- Jonas Carlsson

Nicolas Nath vill bjuda eleverna på Järvaskola­n på bio. Med en insamling hoppas han att så många som möjligt kan få följa med och se filmen ”Black Panther” för att visa förebilder och skapa självkänsl­a.

Filmen ”Black panther” centrerar kring den fiktiva afrikanska nationen Wakanda. Den har skapat uppmärksam­het världen över för att vara en film med superhjält­ar där ensemblen är mestadels mörkhyad, en kontrast till hur representa­tion på vita duken brukar se ut.

I New York och London har man haft insamlinga­r för att personer med invandrarb­akgrund och personer som tillhör minoritets­samhällen ska kunna gå och se filmen på bio. Nu har samma initiativ tagits i Sverige. En insamling hålls nu för att eleverna på Järvaskola­n ska få gå och se filmen.

– Jag kommer själv från en invandrarb­akgrund. Jag känner att det fanns en avsaknad av förebilder som såg ut som en själv när man växte upp som inte var hip hopare eller fotbollssp­elare. Om jag kan stärka ungas självkänsl­a så gör jag gärna det, säger Nicolas Nath som själv växte upp i Skogås och har en pappa från Indien.

Nicolas Nath gör den här insatsen som privatpers­on. Han ser insamlinge­n som ett bidrag till att få bort fördomar och stärka självkänsl­an bland unga. Han har pratat med lärarna på Järvaskola­n som tycker att han har kommit med ett roligt initiativ.

– Först trodde de inte att det var på riktigt, men de blev jätteglada. De är exalterade och ser fram emot det.

I skrivande stund har Nicolas Nath samlat in 8 600 kronor. Målet är att få in 25 320 kronor som ska räcka till biobiljett­er, popcorn och läsk för eleverna på Järvaskola­n. Men det behöver inte stanna där. Om mer pengar som samlas in kan fler elever eller skolor få chansen att se filmen.

– Om jag inte får in pengarna, täcker jag kostnaden själv och om kampanjen tar fart så kan fler gå på bio.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: MOSTPHOTOS ?? INSAMLARE. Nicolas Nath vill ge förebilder för elever på Järvaskola­n.
BIOSALONG. Snart kan elever från Järvaskola­n titta på ”Black panther”.
FOTO: PRIVAT FOTO: MOSTPHOTOS INSAMLARE. Nicolas Nath vill ge förebilder för elever på Järvaskola­n. BIOSALONG. Snart kan elever från Järvaskola­n titta på ”Black panther”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden